buitenland

Nieuwe Indonesische wet verbiedt jongeren ’s avonds te daten

Door Thomas Borst - 03 september 2015

Jonge koppels in Indonesië mogen elkaar niet meer zien na 21:00 uur ’s avonds volgens een nieuwe wetgeving. Daarmee hebben tweehonderd dorpshoofden ingestemd in district Purwakarta, gelegen in West-Java.

Jongeren die jonger dan zeventien jaar zijn, kunnen gestraft worden voor het hebben van een date. Als zij die regels aan hun laars lappen, mogen de ouders de tieners dwingen om met elkaar te trouwen.

Als dorpsgenoten jongeren drie keer met elkaar zien afspreken na 21:00 uur, dan mogen de ouders maatregelen treffen, schrijft de Britse krant The Telegraph.

De nieuwe regelgeving komt uit de koker van Dedi Mulyadi, hoofd van het overwegend islamitische district Purwakarta. Hij is er ook een voorstander van om tieners hardhandig aan te pakken als zij toch daten.

Verval samenleving

De nieuwe regels zijn volgens Mulyadi bedoeld om ‘het morele verval van de samenleving te bestrijden’. Met het morele verval van de samenleving doelt hij bijvoorbeeld op de groei van ongeplande tienerzwangerschappen.

Mulyadi wil met de nieuwe regelgeving ervoor zorgen dat tieners weer vroeg naar bed gaan en een traditionelere leefstijl aanhouden. Hij noemt hoofdstad Jakarta als het ultieme voorbeeld.

‘Ik kom uit een traditioneel dorp waar je de buurman na 21:00 uur ’s avonds niet meer kon bezoeken, omdat hij in bed lag. Uit te rusten omdat hij de volgende dag de zonsopgang op de rijstvelden moest meemaken,’ zegt hij tegen persbureau AFP.

Camera’s

Jongeren mogen overdag hun romantische ideeën de vrije loop laten gaan, maar na zonsondergang niet meer. Beveiligingspatrouilles en bewakingscamera’s worden ten controle van de tieners ingezet. Ook ontmoetingen in elkaars huizen worden verboden.

Mulyadi wil de nieuwe wetgeving zo snel mogelijk gerealiseerd hebben. Hij dreigde het salaris van de raadsheren in te houden als de wet niet voor het einde van de maand een feit is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.