buitenland

Nu voert ook Oostenrijk scherpere grenscontroles in

Door Elif Isitman - 15 september 2015

Oostenrijk gaat in navolging van Duitsland en Nederland strengere grenscontroles invoeren. De tijdelijke grensverscherping gaat vanaf woensdag in.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Wenen maakte dinsdag bekend dat er vooral langs de oostelijke en zuidelijke grenzen in toenemende mate controles zullen komen. Dit zijn de grenzen met Slowakije, Hongarije, Slovenië en Italië.

Leger

Benadrukt wordt dat het om tijdelijke controles gaat die in lijn zijn met de regels van de Europese Unie. Het leger zal helpen met het realiseren van de strengere grensbewaking. De Europese Commissie reageerde dinsdag en liet weten dat de situatie waar Oostenrijk mee wordt geconfronteerd de extra controles ‘op het eerste gezicht rechtvaardigt’.

Volgens de commissie moet de grensbewaking een tijdelijk karakter hebben, net als de controle die op 13 september in Duitsland werd ingevoerd.

Top

Intussen doen de Duitsers wanhopige oproepen om een extra top in te stellen van Europese regeringsleiders om de migrantencrisis te bespreken. Zowel de Duitse bondskanselier Angela Merkel als haar Oostenrijkse ambtsgenoot Werner Faymann riepen daar dinsdag toe op.

Voorzitter van de EU Donald Tusk besluit donderdag of hij ingaat op deze oproepen. In de tussentijd overlegt hij met Europese leiders om tot een besluit te komen, meldt hij op Twitter.

De voornaamste reden voor de top zou de verdeeldheid binnen de EU zijn over de aanpak van de migratiecrisis. Maandagavond kwam er geen politiek akkoord tussen de 28 lidstaten over de verdeelsleutel voor de opvang van 120.000 migranten.

De Centrale- en Oost-Europese landen blijven dwarsliggen en zich verzetten tegen de verplichte opname van migranten, terwijl Duitsland steeds blijft pleiten voor een spreiding. Er ontstond wel consensus over een effectievere terugkeer van afgewezen asielzoekers.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.