buitenland

Obama vs. Poetin: samenwerken met Assad of niet?

Door Elif Isitman en Tom Reijner - 28 september 2015

Ook tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties blijken de Amerikaanse president Barack Obama en de Russische president Vladimir Poetin het niet eens over de manier waarop het conflict in Syrië het best kan worden opgelost.

De twee verschillen behoorlijk van mening over hoe terreurbeweging Islamitische Staat (IS) moet worden verslagen. Terwijl de Verenigde Staten de internationale coalitie tegen IS leidt en het regime van de Syrische president Bashar al-Assad afwijst, pleit Rusland juist voor internationale steun aan Assad.

Tiran

‘Assad is een tiran die vatbommen gooit op eigen bevolking,’ zei Obama tijdens zijn speech. Volgens de Amerikaanse president wil een aantal landen terug naar de tijd van voor internationale wetgeving, toen sterkere staten hun wil simpelweg konden opleggen. ‘Volgens die gedachte moeten we regimes zoals die van de Syrische president Bashar al-Assad steunen, ook al vermoordt hij onschuldige kinderen. Alleen omdat het alternatief nog erger is.’

Assad kan niet aanblijven, zegt Obama. Opvallend is dat hij niet aangeeft op welke termijn Assad het veld moet ruimen. Rusland is juist een trouwe bondgenoot van het Syrische regime. De afgelopen tijd stuurden de Russen niet alleen meer wapens richting Syrië, volgens diverse media bouwen de Russen zelfs een luchtbasis in het land.

Schuld

Poetin gaf even later in zijn speech voor de VN indirect juist de Amerikanen de schuld van de opmars van IS. ‘Tienduizenden strijders vechten op dit moment mee met de terroristen, onder wie veel voormalige veiligheidsagenten die na de invasie van Irak op straat werden gegooid.’

Ook laakt hij de steun aan de Syrische oppositie: ‘Het Westen steunt de gematigde Syrische rebellen, die eerst door Amerika getraind worden en zich vervolgens toch voegen bij IS,’ aldus de Russische president.

Anti-Hitlercoalitie

Hij pleit voor steun aan de ‘legitieme’ regering van Assad en een nieuwe internationale coalitie waar ook de regering van Assad deel van uitmaakt. Hij vergelijkt een dergelijke constructie met de anti-Hitlercoalitie uit de Tweede Wereldoorlog. Als alle landen die tegen IS vechten hun acties coördineren, zegt Poetin, ‘dan zijn nieuwe vluchtelingenkampen ook niet meer nodig.’

‘Iedereen die niet wil samenwerken met de Syrische regering en het leger maakt een grove fout. Met alle tegenstellingen en problemen die zich in de regio voordoen, is het leger van Assad de enige die oprecht vecht tegen IS,’ besluit de Russische president.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.