buitenland

Omslagpunt? Bernie Sanders haalt Clinton voor het eerst in

Door Elif Isitman - 11 september 2015

Voor de eerste keer sinds de start voor de kandidaatsverkiezingen, heeft de Democratische kandidaat Bernie Sanders Hillary Clinton voorbij gestreefd in populariteit. Sanders werd voorheen als kansloos gezien.

Het e-mailschandaal van Clinton lijkt haar reputatie geen goed te doen. Haar tegenstander Bernie Sanders eindigde donderdagnacht gelijk met de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken in de bekende Quinnipiac Poll, die in de staat Iowa werd uitgevoerd. Sanders eindigde daar op 41 procent van de stemmen, tegenover 40 procent voor Hillary.

E-mailaffaire

Vorige keer dat de peiling werd uitgevoerd, zo’n twee maanden geleden, stond Sanders nog op 21 procent minder dan Clinton. Donderdag stond de 72-jarige vicepresident Joe Biden op 12 procent. Hij heeft zich nog niet officieel kandidaat gesteld.

De e-mailaffaire, waarbij Clinton alleen een privé-emailadres gebruikte voor haar zakelijk correspondentie in plaats van een officieel e-mailadres van de overheid, blijft haar maar achtervolgen. Deze week bood ze nog formeel haar excuses aan voor het schandaal.

Eerlijk en betrouwbaar

‘Eerlijkheid en betrouwbaarheid’ zijn dan ook punten waarop Clinton slecht scoort: 30 procent van de Democratische kiezers gaf aan haar onbetrouwbaar te vinden. Ter vergelijking: voor Sanders gold dat maar voor 4 procent van de kiezers en voor Biden voor 5 procent.

Het lijkt erop dat Clinton Sanders nu ook als serieuze tegenstander gaat zien en haar campagne daarop aanpast. ‘Ik ben ervan beschuldigd dat ik gematigd ben,’ zei ze op een Democratische bijeenkomst in de staat Ohio. ‘Ik beken schuld’.

Hiermee wijst ze haar kiezers op het contrast tussen haar en de standpunten van Sanders, die vaak als socialistisch worden gezien. Mogelijk verandert zij met haar campagne daarbij van koers, en zal ze meer focussen op haar gematigde punten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.