buitenland

Ooggetuigen: migranten lopen over de snelweg naar Oostenrijk

Door Tom Reijner - 04 september 2015

Honderden migranten hebben eieren voor hun geld gekozen. Ze hebben ervoor gekozen niet langer te wachten bij het Keleti-treinstation in Boedapest, maar lopend richting Oostenrijk en Duitsland te gaan.

Het grootste treinstation in de Hongaarse hoofdstad is een verzamelplaats voor veelal Syrische vluchtelingen. Beneden hebben zij hun tentjes opgezet, en liggen ze zij aan zij in de hal.

Bekijk hier de beelden rond Keleti:

Hoop

De migranten hebben lange tijd de hoop gehad een plekje te bemachtigen op uitgaande treinen, maar na donderdag is daar verandering in gekomen.

Toen stopten de Hongaarse autoriteiten een trein die onderweg was naar Oostenrijk. De bedoeling was dat de vluchtelingen, die in grote aantallen in de wagons zaten, met bussen naar een aanmeld- en opvangcentrum in Biscke zouden worden gebracht.

De politie brengt voedsel en water, maar deze vluchtelingen weigeren dat

Maar dat weigeren de meesten. Ze blijven zitten waar ze zitten. Vluchtelingen hebben gezegd dat ze zaterdag naar Duitsland willen lopen als de trein dan nog niet is vertrokken.

Ze nemen daarmee een voorbeeld aan de ongeveer zevenhonderd vluchtelingen die van het Keleti-station zijn vertrokken. Deze groep heeft intussen een politieblokkade doorbroken, en loopt volgens ooggetuigen over de belangrijkste snelweg naar de Hongaars-Oostenrijkse grens.

Wetten

Het Hongaarse parlement probeert de grote toestroom van migranten in te dammen, en heeft vandaag ingestemd met een serie wetten om de stroom beter te kunnen reguleren. De politie krijgt meer bevoegdheden om in te grijpen, en vluchtelingen die illegaal het land binnenkomen mogen zwaarder worden gestraft.

Er kunnen nu ook celstraffen worden uitgedeeld. Eerder besloot Boedapest al om een hek te bouwen langs de grens met Servië, het buurland dat de meeste vluchtelingen doorkruisen op weg naar de Europese Unie.

De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Sziijarto wijst de kritiek op de vluchtelingenpolitiek van zijn land van de hand. ‘We hebben in Boedapest een dramatische situatie omdat sommige migranten, als het gaat om vingerafdrukken of het maken van een foto, niet mee willen werken met de Hongaarse overheid,’ zei hij na een vergadering met zijn collega’s van de andere EU-landen in Luxemburg.  De chaos is volgens de minister niet de schuld van zijn land.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.