buitenland

Oostenrijk sneert naar Orban met Holocaust-vergelijking

Door Elif Isitman - 12 september 2015

De Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann heeft zich hard uitgesproken tegen de Hongaarse premier Viktor Orban. Volgens Faymann doet het beleid van Orban denken aan de rassenpolitiek in de tijd van nazi-Duitsland.

‘Vluchtelingen in treinen zetten en ze in het vooruitzicht stellen dat ze ergens anders heen zullen gaan, doet herinneren aan de donkerste tijd van ons continent,’ zegt Faymann in een interview met het Duitse weekblad Der Spiegel.

‘Om mensenrechten te funderen op basis van religie is onaanvaardbaar. Orban voert bewust een beleid van afschrikking,’ aldus Faymann.

Beter leven

Orban kondigde deze week onder meer aan dat hij opstandige migranten aan de grens wil laten arresteren. Ook wil hij het Hongaarse leger inzetten om de grens met Servië beter te beschermen.

Eerder zei hij dat de migranten niet naar Europa komen omdat ze veilig willen zijn, maar omdat ze een beter leven willen. Intussen blijkt dat Hongarije elke dag duizenden migranten moedwillig laat doorreizen naar buurland Oostenrijk.

De Europese lidstaten liggen flink in de clinch over de aanpak van het migratieprobleem. Duitsland heeft de deur opengezet voor migranten en zal er naar verwachting dit jaar 800.000 opnemen. De Oost-Europese landen verzetten zich op hun beurt tegen het quotasysteem van de Europese Unie.

Straf

Faymann stelt voor om de onwillige Oost-Europese landen te straffen en de herverdeling van asielzoekers af te dwingen. Jean-Claude Juncker presenteerde eerder deze week de Europese plannen voor de herverdeling. Landen die weigeren hun toegewezen aantal asielzoekers op te nemen, kunnen een boete krijgen. Faymann pleit voor verdere sancties.

‘Iedereen die zich aan zijn verantwoordelijkheid onttrekt, moet gestraft worden,’ vind de Oostenrijker. Bijvoorbeeld door te snijden in structuurfondsen, die voornamelijk Oost-Europese lidstaten ten goede komen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.