buitenland

Oostenrijk zet licht op groen voor duizenden migranten

Door Tom Reijner - 05 september 2015

In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn duizenden migranten de Hongaars-Oostenrijkse grens overgestoken. Ze kregen daartoe toestemming van de Oostenrijkse autoriteiten.

De beslissing werd bekendgemaakt op de Facebookpagina van de Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann.

Hij heeft gesproken met de Hongaarse premier Viktor Orban en zijn Duitse ambtgenoot Angela Merkel. Er is sprake van een noodsituatie in Hongarije, aldus Faymann.

Hij hoopt erop dat Boedapest alsnog akkoord gaat met het verdeelplan om de vluchtelingen ‘eerlijk’ over de EU te verdelen. Gisteren werd het plan door Hongarije en drie andere Oost-Europese landen nog afgeschoten.

Bussen

Vanochtend zijn zo’n 2.000 mensen vanuit Hongarije aangekomen. De verwachting is dat dit aantal in de loop van de dag verdubbelt. De Hongaren hebben bussen ingezet om de vluchtelingen naar de grens met Oostenrijk te brengen.

Die moeten ze vervolgens zelf te voet oversteken. Van de grensplaats Nickelsdorf brengen twee treinen de vluchtelingen verder naar Wenen. Vanuit Wenen hebben ze de mogelijkheid om verder te reizen naar Duitsland.

Nickelsdorf is het centrale punt aan het worden in Oostenrijk van waaruit de verdere verspreiding van de asielzoekers wordt geregeld. Reguliere treinen die normaal niet stoppen in de grensplaats, stoppen er nu wel om vluchtelingen te laten instappen en ze verder westwaarts te brengen. Ook worden extra treinen ingezet. De meesten willen naar Duitsland.

Keleti

Hongarije, dat grote hinder ondervindt van de enorme toestroom vluchtelingen, en de situatie de afgelopen dagen nauwelijks meer in de hand had, heeft in totaal zo’n zestig bussen gestuurd naar het Keleti-treinstation in Boedapest, waar vluchtelingen sinds donderdag wachten op vervoer naar Oostenrijk.

Vijf bussen zijn naar de plaats Zsambek gereden om daar vluchtelingen op te pikken die te voet richting de grens waren gegaan. Ook de mensen die besloten via de belangrijkste snelweg te gaan lopen naar Oostenrijk werden onderweg door de bussen opgepikt en meegenomen.

Omdat er de afgelopen dagen geen internationale treinen reden vanuit het Keleti-station in Boedapest, nam het aantal wachtende vluchtelingen daar in rap tempo toe.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.