buitenland

Opende Duitsland met deze tweet de deur voor migranten?

Door Tom Reijner - 11 september 2015

Duitsland is een gewild land onder de migranten en Syrische vluchtelingen die de Europese Unie (EU) proberen te bereiken. Ze willen veelal niet in Hongarije en Oostenrijk asiel aanvragen, maar doorreizen naar het land van bondskanselier Angela Merkel.

Germany, Germany,’ scandeerden de migranten bij het Keleti-treinstation in Boedapest, toen zij door de Hongaarse politie werden tegengehouden om op de trein te stappen.

Op hun mars richting München – door Oostenrijk via Hongarije – droeg een aantal migranten een foto van Merkel met zich mee. Honderdduizenden migranten komen op haar land af, omdat ze er meer perspectief zien voor henzelf en familieleden, maar wellicht ook omdat vluchtelingen tot 346 euro ontvangen van de staat, schrijft de Britse krant The Telegraph. De Duitsers lijken de massale toestroom voorlopig redelijk onder controle te hebben.

Tweet

Maar waarom voelen de migranten zich welkom in Duitsland? Volgens The Wall Street Journal heeft dat alles te maken met een bericht op Twitter van het Bundesamt für Migration und Flüchtlinge, afdeling Neurenberg, op dinsdag 25 augustus.

‘Vanaf nu dwingen we de Dublin-procedures voor Syrische vluchtelingen grotendeels niet meer af,’ luidde de tweet.

Het zou de eerste bevestiging zijn van geruchten die een dag eerder waren verspreid: met de grote toename van Syriërs naar Hongarije negeren de Duitsers dat alle migranten moeten worden geregistreerd in het EU-land waar zij als eerste aankomen. Binnen een paar uur werd de tweet gedeeld op sociale mediaplatformen die veel door Syriërs worden gebruikt.

Lof

Merkel kreeg lof: ze werd ‘de liefhebbende moeder’ genoemd en ‘Mama Merkel’. Werd haar naam drie dagen voor de bewuste tweet maar vijfhonderd keer genoemd in het Arabisch, begin september was dat aantal opgelopen naar tweeduizend.

Het nieuws sijpelde ook door bij de migranten rond het oostelijk gelegen treinstation in de Hongaarse hoofdstad.

Hun wens vond uiteindelijk gehoor: Duitsland besloot, in overleg met Oostenrijk en Hongarije, de migranten door te laten. Daar worden ze geregistreerd en kunnen zij een asielaanvraag doen. De verwachting is dat Duitsland dit jaar 800.000 migranten opneemt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.