buitenland

Opnieuw onrust in Heidenau: vluchtelingen op de vuist

Door Thomas Borst - 01 september 2015

De Duitse plaats Heidenau, in de buurt van Dresden, heeft opnieuw te maken met geweld. Maandagavond zijn verschillende migranten met elkaar op de vuist gegaan in een vluchtelingencentrum.

De politie in Dresden zegt dinsdag dat de ruzie ontstond bij het avondeten. Een man drong voor en verdrukte daarbij een zwangere vrouw. Een andere man zag dat gebeuren en begon de migrant die voordrong te slaan met een stoelpoot.

Daarna escaleerde de situatie volledig en gingen verschillende mannen elkaar te lijf. Meubelonderdelen werden als wapens ingezet. Zes mannen zijn aangehouden door de politie.

Demonstraties

Het is niet de eerste keer dat het onrustig is in Heidenau. In het weekend van 21 augustus demonstreerden rechtsextremisten in de Duitse plaats tegen de komst van migranten.

De relschoppers gooiden met stenen, flessen en vuurwerk; hierbij raakten 31 agenten gewond. De demonstranten kwamen na een oproep van de Nationaal-Socialistische Partij.

Bondskanselier Angela Merkel reageerde woedend op het geweld van de extremisten: ‘Het is walgelijk hoe rechtsextremisten en neonazi’s hun idiote haatzaaiende boodschap over het asielzoekerscentrum proberen te verspreiden.’

Samenscholingsverbod

De rellen in Heidenau deden de lokale autoriteiten besluiten een samenscholingsverbod te verkondigen. Er mocht een weekend lang door niemand gedemonstreerd worden, omdat er niet genoeg politie beschikbaar zou zijn om de boel in het gareel te houden.

Zaterdag maakte het grondwettelijke hof in Duitsland een einde aan het samenscholingsverbod in Heidenau. De rechters besloten dat de noodsituatie onvoldoende onderbouwd werd, om het verbod in stand te houden.

Panden verwoest

Ook in andere Duitse plaatsen namen de protesten tegen de migrantenstroom de afgelopen weken toe. In Weissach im Tal verbrandde op 24 augustus een leegstaand gebouw. Het pand zou gerenoveerd worden om vluchtelingen in op te vangen.

Een dag later ging een compleet asielzoekerscentrum in vlammen op. In de plaats Nauen, ten westen van Berlijn, werd het gebouw compleet verwoest.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.