buitenland

Paus over #migratie naar EU: ‘Bang dat IS stiekem meereist’

Door Tom Reijner - 14 september 2015

Paus Franciscus waarschuwt voor het risico dat er onder de vele migranten die naar Europa komen, ook terroristen van Islamitische Staat (IS) kunnen zitten. Die zouden volgens hem undercover mee kunnen komen.

‘Het is waar dat slechts 400 kilometer van (het Italiaanse eiland) Sicilië een ontzettend wrede terreurbeweging zit,’ aldus de paus. Dus er is zeker een gevaar op infiltratie, dat is zo.’ De kerkvader had maandag een interview met de katholieke Portugese radiozender Radio Renascenca, waarover Jerusalem Post schrijft.

Flinke invloed

Hij verwees naar de aanwezigheid van IS in het zeer instabiele Libië. In grote gebieden van het Noord-Afrikaanse land oefent de lokale IS-tak flinke invloed uit, en zijn er christenen ontvoerd en onthoofd.

Gevraagd naar de risico’s dat het Vaticaan en Rome het doelwit kunnen zijn van een terreuraanval, zegt de paus dat niemand heeft gezegd dat Rome van die dreiging blijft gevrijwaard. ‘Maar,’ zegt hij, ‘het is mogelijk om hiertegen voorzorgsmaatregelen te nemen.’

Onderdak

IS heeft gedreigd met terreur tegen het Vaticaan en andere religieuze plekken in Italië. Om de veiligheid van de vele toeristen en gelovigen te waarborgen, zijn al eerder maatregelen genomen.

Vorige week hield de paus nog een pleidooi dat iedere katholiek, parochies, kloosters en andere religieuze gemeenschappen in Europa een ‘vluchtelingenfamilie’ moeten opnemen. Hij wilde zelf het goede voorbeeld geven door twee families onderdak te bieden op het enorme complex van de kerkstaat.

Kan dit het moment zijn dat het ‘geweten van het continent ontwaakt,’ vroeg de interviewer? Ja, zei de paus, dat is heel goed mogelijk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.