buitenland

Paus tegen Congres: ‘Pas op voor religieus fundamentalisme’

Door Servaas van der Laan - 24 september 2015

Paus Franciscus heeft in Washington de leden van het Amerikaanse parlement toegesproken. In zijn toespraak waarschuwde de Argentijn onder meer voor de gevaren van religieus fundamentalisme.

‘Geen religie is immuun voor vormen van bedrog of ideologisch extremisme,’ zei de paus. ‘Dit betekent dat we bijzonder alert moeten zijn op iedere vorm van fundamentalisme.’

Migratiecrisis

Paus Franciscus behandelde in zijn toespraak diverse thema’s. Ook de huidige migratiecrisis ging niet onopgemerkt voorbij: ‘Onze wereld staat tegenover een vluchtelingencrisis van proporties die we sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer hebben gezien,’ zei hij.

‘We moeten ons niet laten afschrikken door de nummers, maar ze behandelen als personen, door ze in de ogen te kijken en te luisteren naar hun verhalen en dan proberen zo goed mogelijk antwoord te geven. Kent u de gouden regel nog? Behandel anderen zoals u zelf ook behandeld wilt worden’.

Vreemdelingen

Franciscus zei dat hartelijkheid richting vreemdelingen is ingebakken bij de bewoners van de Amerika’s. ‘Wij, mensen van dit continent, wij hebben geen angst voor vreemdelingen, omdat veel van ons ooit ook vreemdeling waren. Ik zeg jullie dit als zoon van immigranten, wetende dat ook velen van jullie nakomelingen zijn van immigranten.’

De paus maakte zich vooral in het Republikeinse kamp niet echt populair door voor de afschaffing van de doodstraf te pleiten. ‘De doodstraf moet op globaal niveau worden afgeschaft,’ zei de paus onder toeziend oog van onder anderen Barack Obama, John Kerry en Joe Biden.

Ook zijn opmerkingen over ‘het tegengaan van inkomensongelijkheid’ en het ‘redden van de planeet door klimaatverandering tegen te gaan’ zullen niet bij alle leden van het Congres even goed zijn gevallen.

De kerkvader kreeg hoe dan ook een staande ovatie van zijn toehoorders zowel voor als na zijn toespraak.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.