buitenland

Poetin en Erdogan ontmoeten elkaar in grootste moskee Moskou

Door Elif Isitman - 23 september 2015

De Russische president Vladimir Poetin en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan praten woensdag over de situatie in Syrië. De twee regeringsleiders treffen elkaar in Moskou bij de opening van de tot nog toe grootste moskee in Europa.

De Grote Moskee is met zes verdiepingen en een totaal van 19.000 vierkante meter tien keer groter dan zijn voorganger en een van de grootste moskeeën in Europa, schrijft The Moscow Times. Er passen meer dan 10.000 personen in.

Onder druk

De originele moskee werd in 1904 gebouwd en moest in 2005 verbouwd worden, maar werd in 2011 compleet afgebroken. De nieuwe moskee is van hetzelfde type als twee andere enorme moskeeën in Rusland: beiden bevinden zich in overwegend islamitische gebieden, de een in Tsjetsjenië en de ander in Dagestan.

De twee regeringsleiders spreken elkaar daarna over de situatie in Syrië. De relatie tussen de Russen en Turken is onder druk komen te staan, nadat bekend werd dat Moskou expliciete steun verleent aan het regime van de Syrische president Bashar al-Assad. Volgens de Russen is het verslaan van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) hun eerste prioriteit.

Turkije, lid van de internationale coalitie tegen IS, is een fel tegenstander van het regime van Assad. ‘De Russische steun aan Assad is zichtbaarder geworden,’ zei de Turkse premier Ahmet Davutoglu maandag in aanloop naar de ontmoeting van de twee leiders. Rusland zou onder meer 28 gevechtsvliegtuigen hebben ingezet in Syrië.

Machtsspelletjes

Davutoglu noemt de Russische steun aan Assad ‘zeer gevaarlijk’ en zegt te hopen dat Rusland niet ‘aandringt op methoden die de spanning tussen onze landen zal verergeren’. ‘Assad is verantwoordelijk voor het gehele conflict in Syrië,’ zegt Davutoglu.

Maar hij vindt ook dat de internationale gemeenschap er schuld aan heeft: ‘de internationale gemeenschap doet niets, behalve de situatie monitoren en het spelen van machtsspelletjes,’ aldus Davutoglu.

Naast de situatie in Syrië, staat ook het Russisch-Turkse pijplijnproject op de agenda: het project is opgezet om meer Russisch gas naar Turkije te transporteren via een pijplijn over de Zwarte Zee,  maar is nu tijdelijk stopgezet. In het project zou meer dan 11,4 miljard euro om gaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.