buitenland

Republikeinse kandidaat Scott Walker houdt het voor gezien

Door Tom Reijner - 21 september 2015

Ooit stond hij hoog in de peilingen, maar de laatste tijd daalde zijn populariteit: de Republikeinse presidentskandidaat Scott Walker (47) heeft besloten zich terug te trekken.

Hij denkt geen kans meer te maken op de Republikeinse nominatie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016, schrijft The New York Times. Walker zelf zal het volgens diverse Amerikaanse om middernacht Nederlandse tijd officieel bekendmaken.

Gulle gevers

In de laatste peilingen, vooral na het laatste debat tussen de Republikeinen, schommelde hij tussen een schamele 1,8 en 3 procent. Laag scoren in de polls betekent eenmaal minder gulle gevers die de campagne met geld willen ondersteunen.

Campagnemedewerkers durfden het niet meer aan om met een enorme schuld de verkiezingen in te gaan, terwijl de presidentiële race er alleen maar ongewisser op wordt.

Campagnekas

Walker, die gouverneur is van de noordelijk gelegen staat Wisconsin,  is de tweede kandidaat, na oud-gouverneur Rick Perry (65), die de strijd voortijdig opgeeft.

Ook hij bungelde al geruime tijd onderaan in de peilingen. Net als bij Walker is zijn probleem de campagnekas. Anderhalve week geleden zei Perry er het volgende over: ‘We hebben hele goede kandidaten. Ik trek me nu daarom terug, omdat ik weet dat de partij in goede handen is.’

Miljardair

Een van die kandidaten is de 69-jarige miljardair Donald Trump, die met zijn (niet zelden beledigende) uitspraken hoge ogen gooit.  In het laatste debat werd de Republikeinse presidentskandidaat hard aangepakt door zijn rivalen, maar wist hij zich toch staande te houden.

Trump staat er in de peilingen wel wat minder goed voor, maar weet nog altijd 24 procent van de Republikeinse kiezers aan zich te binden. Eerder was dat 32 procent. Ex-Hewlett-Packard-topvrouw Carly Fiorina schoot na haar optreden in het door CNN georganiseerde debat van afgelopen woensdag in de peilingen omhoog van 3 procent naar 15 procent.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.