buitenland

Rijke Finnen moeten meer belasting betalen door migratiecrisis

10 september 2015

Finland wil extra belasting invoeren voor rijke inwoners om een deel van de kosten voor de instroom van migranten te dekken. Finnen die meer dan 72.300 euro per jaar verdienen moeten met deze ‘solidariteitstaks’ een procentpunt meer belasting betalen.

Dat maakte de Finse minister van Financiën Alexander Stubb donderdag bekend, meldt persbureau Reuters.

Solidariteit

De solidariteitstaks is een maatregelen die twee jaar moet duren. Eerder gold deze belasting alleen voor mensen die meer dan 90.000 euro per jaar verdienen.

De toestroom van migranten zal Finland volgens Stubb dit jaar 114 miljoen euro kosten. De Finnen verwachten 30.000 asielzoekers, dat zijn tien keer meer migranten dan in voorgaande jaren.

Accijns

Finland rekent volgend jaar op een begrotingstekort van 5 miljard euro. Behalve het verhogen van de belastingen voor de rijken, komt het land met een aantal andere maatregelen, waaronder het verhogen van de brandstof- en tabaksaccijnzen.

Daarnaast moeten zowel het Finse parlement als het kabinet een week salaris inleveren door onbetaald verlof te nemen. Dat geld gaat ook richting de opname van migranten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.