buitenland

Roemenië eist toegang tot Schengen in ruil voor migranten

Door Elif Isitman - 09 september 2015

De landen Roemenië en Cyprus willen concessies van de Europese Unie in ruil voor het opnemen van het aan hen toegewezen aantal asielzoekers. Roemenië zegt bijvoorbeeld alleen migranten op te nemen als het land ook bij de Schengen-zone mag.

‘Solidariteit betekent zowel rechten als plichten, dus als ze ons dezelfde plichten willen geven, moeten ze ons ook dezelfde rechten geven,’ zei de Roemeense premier Victor Ponta, schrijft de EU Observer. Het land moet volgens de nieuwe verdeelsleutel zo’n 4.600 asielzoekers opnemen.

Paspoortvrij

Roemenië is wel lid van de Europese Unie, maar wil nu ook aan de paspoortvrije Schengenzone worden toegevoegd. Het land werd in 2007 lid van de EU en hoopte zich in 2011 al bij Schengen aan te sluiten. Door de weelderige corruptie in het land en de gebrekkige rechtsstaat, is dit echter nog niet gelukt.

Duitsland gebruikte toen zijn vetorecht tegen de entree van Roemenië in de Schengenzone, ondanks het feit dat zowel de Europese Commissie als het Europees Parlement voorstander waren. Op dit moment zijn alle Europese lidstaten lid van de Schengenzone, met uitzondering van Groot-Brittannië, Ierland, Cyprus, Bulgarije, Roemenië en Kroatië.

Orthodoxe christenen

Cyprus verbindt ook eisen aan het opnemen van extra migranten. Zo wil het land alleen christelijke Syriërs toelaten. Het land hoeft volgens de verdeelsleutel slechts 274 migranten op te nemen.

‘We zoeken orthodoxe christenen, dat is geen kwestie van onmenselijkheid of niet willen helpen, maar als ik eerlijk ben, is daar waar onze voorkeur naar uitgaat,’ zei de Cyperse minister van Binnenlandse Zaken Socrates Hasikos maandag.

Cyprus is niet het enige land dat wil screenen op geloofsovertuiging: eerder gaven ook de regeringen van Slowakije, Tsjechië en Polen aan liever geen moslims te willen in verband met integratieproblemen. De landen bestaan voor het grootste gedeelte uit christenen, en benadrukken ook dat migranten toch uiteindelijk liever naar West-Europese landen willen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.