buitenland

‘Rusland gebruikt mobiele crematoria in Oost-Oekraïne’

Door Tom Reijner - 29 september 2015

Harde woorden tijdens de tweede dag van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De Oekraïense president Petro Porosjenko haalde tijdens zijn toespraak flink uit naar Rusland.

Hij beschuldigt in zijn speech het grote buurland ervan dat het mobiele crematoria inzet in het conflictgebied in het oosten van Oekraïne.

Ovens

Rusland gebruikt volgens hem mobiele verbrandingsovens om de ‘wereld te misleiden’ en om ‘de sporen van misdaden op Oekraïense bodem uit te wissen’.

In het gebied vechten het Oekraïense leger en de pro-Russische separatisten een verbeten strijd uit om de macht. Die is ontaard in een bloedige oorlog, die pas na het bestand in het Wit-Russische Minsk in februari wat is afgevlakt.

Feitelijk is nu sprake van een bevroren conflict. Af en toe zijn er nog schermutselingen en komen er burgers, militairen en separatisten om het leven, maar zijn de grootschalige gevechten zienderogen afgenomen. Volgens het Westen worden de rebellen, die hun zelfverklaarde volksrepublieken Donetsk en Loehansk niet meer uit handen willen geven, op diverse manieren gesteund door Rusland.

Speech

Overigens was de delegatie van de Russische Federatie niet van plan om naar de speech van Porosjenko te luisteren. Voordat hij ook nog maar een woord kon uitbrengen, verliet de afvaardiging de zaal, op een diplomaat ‘met een bescheiden rang’ na.

Rusland, Oekraïne, Duitsland en Frankrijk voeren komende vrijdag nieuw overleg in Parijs over het conflict. Intussen mogen Oekraïense passagiersvliegtuigen niet meer van en naar Rusland vliegen.

Het luchtruim gaat op 25 oktober voor onbepaalde tijd dicht, meldt het Russische ministerie van Verkeer in Moskou. Het is een antwoord op een beslissing van Oekraïne, dat vorige week besloot dat Russische maatschappijen als Aeroflot en Transaero niet meer van en naar Oekraïne mogen vliegen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.