buitenland

Russisch parlement stemt in met interventie Syrië

Door Servaas van der Laan - 30 september 2015

De Russische Federatieraad, het hogerhuis van het Russische parlement, heeft ingestemd met het plan om militairen in Syrië in te zetten. De senatoren stemden unaniem voor dit plan van president Vladimir Poetin.

Het gaat in eerste instantie om de inzet van de Russische luchtmacht, melden Russische media.

Assad

Doel van het plan is om de Syrische president Bashar al-Assad, een bondgenoot van het Kremlin, te helpen in de strijd tegen de rebellen en Islamitische Staat (IS).

Daarmee voert Moskou duidelijk een ander beleid dan de westerse landen die weigeren om Assad als bondgenoot te betrekken in de strijd tegen IS. Volgens Rusland is de steun van Assad juist hard nodig om de islamitische terroristen te kunnen verslaan.

Tiran

Tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties werden Poetin en de Amerikaanse president Barack Obama het maar niet eens over Syrië.

Assad is een tiran die vatbommen gooit op eigen bevolking,’ zei Obama tijdens zijn speech. Volgens de Amerikaanse president wil een aantal landen terug naar de tijd van voor internationale wetgeving, toen sterkere staten hun wil simpelweg konden opleggen. ‘Volgens die gedachte moeten we regimes zoals die van de Syrische president Bashar al-Assad steunen, ook al vermoordt hij onschuldige kinderen. Alleen omdat het alternatief nog erger is.’

Schuld van Amerika

Poetin gaf in zijn speech voor de VN indirect juist de Amerikanen de schuld van de opmars van IS. ‘Tienduizenden strijders vechten op dit moment mee met de terroristen, onder wie veel voormalige veiligheidsagenten die na de invasie van Irak op straat werden gegooid.’

Ook laakte hij de steun aan de Syrische oppositie: ‘Het Westen steunt de gematigde Syrische rebellen, die eerst door Amerika getraind worden en zich vervolgens toch voegen bij IS,’ zei de Russische president.

Steun

Het is de eerste keer dat Rusland zich direct met het conflict in Syrië bemoeit. Eerder steunde Moskou het regime van Assad wel al met financiële middelen en wapens.

Het Russische Hogerhuis moet formeel toestemming geven als Rusland het leger in het buitenland wil inzetten. De laatste keer dat dit gebeurde was bij de annexatie van de Krim.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.