buitenland

Saudi-Arabië: drama Mekka is eigen schuld pelgrims

Door Thomas Borst - 24 september 2015

Tijdens de bedevaartstocht naar Mekka zijn donderdag zeker 717 pelgrims om het leven gekomen. Volgens Saudi-Arabië zijn de pelgrims zelf verantwoordelijk voor het drama.

De Saudische minister van Volksgezondheid wees donderdag met de beschuldigende vinger naar de bedevaartgangers in Mekka die zelf een enorm drama zouden hebben veroorzaakt. Ze zouden zich niet hebben gehouden aan de voorgeschreven verdeling van de pelgrimsgroepen en hebben verzuimd te luisteren naar aanwijzingen, zei minister Khaled al-Falih.

Om de enorme stroom aan pelgrims in toom te kunnen houden, gelden er vaste tijdsplannen waarin zij Mekka binnen mogen. Niet alle pelgrims zouden zich hier aan hebben gehouden.

700 doden

Ruim zevenhonderd gelovigen kwamen om het leven op de hoofdroute van Mina naar Jamarat, toen twee grote groepen gelovigen tegelijk aankwamen op een kruispunt.

Er zijn ook honderden gewonden gevallen, melden Saudische autoriteiten. De pelgrims kwamen in de verdrukking door de enorme stormloop van mensen die de hadj, de jaarlijkse bedevaart, ondernomen.

Ongeveer twee miljoen moslims zijn bezig met de tocht naar Mekka. Honderdduizenden van hen waren onderweg naar de symbolische steniging van de duivel. Daarbij worden stenen en schoenen naar drie zuilen gegooid om de duivel te verjagen.

Mina brengt jaarlijks honderdduizenden pelgrims onder in tentenkampen. Omar Alsaleh, verslaggever van de Arabische nieuwszender Al Jazeera, zegt dat het dodenaantal waarschijnlijk zal stijgen. ‘Dit is niet meer dan een eerste getal,’ schrijft hij.

Slachtoffers

De hadj begon op 21 september voor moslims en is zeer belangrijk voor het geloof. De Koran schrijft voor dat gelovigen de bedevaart naar Mekka één keer in hun leven moeten maken.

In vijf dagen moeten er verschillende rituelen uitgevoerd worden. Omdat iedereen dit tegelijk doet, ontstaan er op verschillende plekken grote problemen. In 1990 vielen er 1.462 doden na een verdrukking bij een voetgangerstunnel. In 2006 overleden er meer dan 360 pelgrims.

Saudi-Arabië heeft veiligheidsmaatregelen getroffen om de bedevaart dit jaar beter te laten verlopen. Tienduizenden bewakers, camerasystemen en helikopters worden ingezet, maar zij hebben niet kunnen voorkomen dat er ook dit jaar weer honderden slachtoffers vielen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.