buitenland

Saudi-Arabië en Iran geven elkaar de schuld van pelgrimsdrama

Door Shari Deira - 25 september 2015

Een dag nadat zeker 717 pelgrims om het leven kwamen door verdrukking tijdens de bedevaartstocht naar Mekka, neemt de kritiek op Saudi-Arabië toe. Het land wordt op de vingers getikt door Iran.

Bij de pelgrimstocht kwamen 131 Iraniërs om het leven. Reden voor ayatollah Ali Khamenei om uit te halen naar de regering van Saudi-Arabië.

‘De Saudische regering moet beter zijn verantwoordelijkheid nemen voor dit verschrikkelijke incident. We moeten niet wegkijken van het mismanagement en de ongepaste maatregelen die deze ramp hebben veroorzaakt.’

Voor Iran bestaat er geen twijfel over wie de schuldige is: ‘Dit wordt op hoog diplomatiek niveau afgehandeld.’

Kritiek

Saudi-Arabië laat de kritiek van Iran niet zomaar over zich heen komen. In de Saudische pers groeit de kritiek op Iran, omdat het Iraanse pelgrims zouden zijn, die verantwoordelijk zijn voor het grote aantal doden.

Ooggetuigen zeggen op de Saudische nieuwssite Al-Sabq dat een grote groep Iraniërs zich niet aan de regels heeft gehouden, waardoor zij in botsing kwamen met andere pelgrims.

Koning Salman van Saudi-Arabië heeft al opdracht gegeven voor een onderzoek naar oorzaken van het drama van donderdag. Tijdens de jaarlijkse pelgrimstocht werden 717 moslims doodgedrukt, en raakten ruim 800 aanwezigen gewond.

Schuld

Saudi-Arabië gaf in eerste instantie de pelgrims zelf de schuld. Een aantal van hen hield zich niet aan de voorgeschreven verdeling van de pelgrimsgroepen en luisterden niet naar de gegeven aanwijzingen.

Het ging mis toen twee grote groepen gelovigen elkaar tegenkwamen op een kruispunt op de hoofdroute van Mina naar Jamarat. Het gedrang ontstond tijdens een ritueel waarbij de steniging van de duivel wordt verbeeld bij de zuilenrij Jamarat. Gelovigen gooien daarbij steentjes naar de zuilen.

Om het enorme aantal pelgrims te sturen, geldt er een vast tijdsplan, maar daar hebben de groepen zich niet aangehouden, zei minister Khaled al Falih (Volksgezondheid). Dat Saudi-Arabië de pelgrims de schuld geeft, zorgde voor kritiek uit Nigeria.

Ook Indonesië, het grootste moslimland ter wereld, is kritisch over de aanpak van Saudi-Arabië. President Joko Widodo zegt dat Saudi-Arabië de hadj beter moet regelen, zodat dit niet nog een keer gebeurt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.