buitenland

Sluiten EU en Turkije binnenkort een deal over migranten?

Door Tom Reijner - 21 september 2015

Hoe kan Turkije ervoor zorgen dat de aanhoudende migrantenstroom door dat land naar de Europese Unie kan worden ingedamd, en de mensensmokkelnetwerken kunnen worden opgerold? Dat vraagstuk ligt op tafel tijdens de EU-top op dinsdag, waarbij de bewindslieden wederom over de (al dan niet verplichte) verdeling van migranten spreken.

De komende weken kan het zomaar eens tot een akkoord tussen de EU en Turkije komen, zegt de Kroatische minister van Buitenlandse Zaken Vesna Pusic, schrijft The Wall Street Journal maandag.

Turkije verdient volgens haar absoluut meer financiële hulp, omdat nu eenmaal de meeste migranten via Turkije komen en ‘het land al zoveel Syrische vluchtelingen heeft opgevangen’.

Oversteek

Duidelijk is dat Turkije ertoe moet worden aangezet om de mensensmokkelaars en hun lucratieve praktijken  – de migranten betalen hen dikwijls veel geld voor de oversteek – aan te pakken.

Vanuit Griekenland reizen nagenoeg alle migranten door: via de zogenoemde Balkanroute richting welvarender landen als Duitsland en Zweden. Vorige week bood de Europese Commissie Ankara 1 miljard euro aan om de migrantenproblematiek het hoofd te bieden.

Maar dat geld komt alleen maar die kant op als de Turken aan een belangrijke voorwaarde voldoen: dat de procedures voor migrantenregistratie worden verbeterd. ‘Ik verwacht dat de EU-leiders erin slagen om een oplossing te vinden en een akkoord met Turkije te bereiken, zodat de influx de komende weken kan worden gestopt,’ aldus Pusic.

Stevige kritiek

Het land van president Recep Tayyip Erdogan heeft de afgelopen vier jaar – sinds het uitbreken van de Syrische burgeroorlog – al meer dan 2 miljoen mensen opgevangen.

Maar Turkije krijgt ook stevige kritiek: het doet te weinig om de smokkelaars het leven zuur te maken. De migranten krijgen bovendien nauwelijks de kans te integreren in de samenleving, komen moeilijk aan werk, en het wordt hen niet toegestaan om het Turkse staatsburgerschap aan te vragen, luidt het commentaar. Dat betekent volgens de Amerikaanse krant dat ‘gefrustreerde’ mensen sneller de oversteek naar de EU wagen.

Bootjes

EU-lidstaat Kroatië, dat net als Hongarije te maken heeft met duizenden toegestroomde migranten, maar geen deel uitmaakt van de Schengen-zone, eist dat Griekenland stopt met het doorsturen van vreemdelingen.

‘De stroom migranten uit Griekenland moet worden gestopt,’ zegt de Kroatische minister van Binnenlandse Zaken Ranko Ostojic. ‘Het is absoluut onacceptabel dat de Grieken hun vluchtelingenkampen leegmaken en de mensen naar Kroatië, Macedonië en Servië sturen,’ meldt hij.

Het Zuid-Europese land, dat dagelijks bootjes ziet aanmeren op de eilanden, heeft diverse keren geklaagd de influx niet aan te kunnen, vanwege onder meer de financiële malaise waar het land mee kampt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.