buitenland

Spreken Obama en Poetin elkaar over Syrië of Oekraïne?

Door Elif Isitman - 25 september 2015

De Amerikaanse president Barack Obama en de Russische president Vladimir Poetin spreken elkaar maandag over onder meer het conflict in Syrië. De Amerikanen maken zich zorgen over de Russische aanwezigheid in het land.

De twee landen zijn het alleen niet helemaal eens over het hoofdonderwerp van het gesprek: het Witte Huis wil de focus op Russische inmenging in het conflict in Oost-Oekraïne zetten, terwijl Moskou vindt dat Syrië de prioriteit moet hebben, schrijft persbureau Reuters.

Tijd

De woordvoerder van Poetin, Dimitri Peskov, zei donderdag dat Syrië ‘uiteraard prioriteit is’ van het gesprek. Toen hem werd gevraagd of Oekraïne ook besproken wordt zei hij: ‘Nou ja, als we er tijd voor hebben’. Josh Earnest, de Amerikaanse woordvoerder, verzekerde journalisten daarop dat er ‘zeker’ tijd voor zal zijn.

Volgens het Witte Huis is het gesprek door de Russen aangevraagd: zij zouden ‘wanhopig’ zijn om met de Amerikanen te praten, omdat het effect van economische sancties in het land zeer voelbaar zou zijn. Zowel de Europese Unie als de Verenigde Staten legden eerder sancties op tegen Rusland naar aanleiding van de Russische bemoeienis in Oekraïne. Volgens Rusland zit dit anders: de vergadering tussen de twee presidenten zou ‘in overleg’ zijn opgezet.

Duidelijkheid

Toch willen de Amerikanen het ook over Syrië hebben:  Obama wil van Poetin horen wat daar de Russische intenties zijn. Twee weken geleden werd bekend dat Russische militairen actief het regime van de Syrische president Bashar al-Assad steunen. ‘Het is tijd voor Rusland om duidelijkheid te geven over manier waarop het een constructieve bijdrage wil leveren aan wat al een internationale coalitie is,’ zei de woordvoerder.

Eerder deze week sprak Poetin ook met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu over de aanwezigheid van Russische troepen in Syrië. Netanyahu wil gezamenlijke regels opstellen om ongewilde incidenten tussen Russische en Israëlische gevechtsvliegtuigen te voorkomen en om de Israëlische grens te beschermen.

Vorige week werd al bekend dat de Russen en Amerikanen gaan kijken op wat voor manier ze op militair gebied kunnen samenwerken in Syrië. De twee presidenten ontmoeten elkaar maandag rond de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.