buitenland

Strijd om Kunduz laait op, Taliban openen aanval op vliegveld

Door Elif Isitman - 29 september 2015

De Taliban hebben de aanval geopend op het vliegveld van Kunduz, een van de weinige delen van de noordelijke stad die nog in handen is van de centrale regering van Afghanistan. Dinsdag voeren agenten en militairen zware gevechten met de extremisten.

President Ashraf Ghani heeft beloofd dat er versterking onderweg is. Dit gaat wat lastiger dan gedacht, omdat de Taliban een belangrijke weg naar Kunduz hebben verwoest, maar een woordvoerder van de Afghaanse regering verzekert dat de extremisten er niet in zullen slagen om ook het vliegveld in te nemen, schrijft persbureau Reuters. Ook enkele toevoerwegen, met name die vanuit de hoofdstad Kabul, werden geblokkeerd.

Verovering

Maandag kreeg de extremistische groepering Kunduz in handen. Het is de eerste grote verovering van de Taliban nadat ze in 2001 werden verdreven, en een pijnlijke nederlaag voor Ghani, die dinsdag precies een jaar president is. Het regeringsleger is dinsdag in de tegenaanval gegaan om de stad terug in handen te krijgen.

In de buitenwijken wordt nu gevochten, maar de militairen zijn nog niet opgerukt naar het centrum. Afghanistan zou het hoofdkwartier van de politie en een gevangenis alweer hebben heroverd. Amerikaanse vliegtuigen bombardeerden stellingen van de extremisten.

Verenigd

Toen de Taliban maandag van drie kanten de aanval openden, bleef alleen de omgeving van het vliegveld in handen van de regering. Na de inname van de stad bevrijdden de Taliban meer dan honderd gevangenen.

Volgens een woordvoerder van de extremisten is de aanval vooral bedoeld om te laten zien dat de Taliban nog steeds ‘verenigd’ zijn: de laatste tijd komen er steeds vaker berichten dat strijders zich afsplitsen van de Taliban om zich bij terreurbeweging Islamitische Staat te voegen.

De Nederlandse politiemissie in Kunduz duurde van 2011 tot 2013. De Tweede Kamer wil, vanwege het Nederlandse verleden in de stad, snel meer informatie. Ook wil de Kamer weten wat de gevolgen zijn voor de NAVO-missie Resolute Support, waar honderd Nederlandse militairen aan meedoen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.