buitenland

Terrorist Berlijn bedreigde rechter: ‘We zullen jullie onthoofden’

18 september 2015

De Iraakse terrorist Rafik Y. die donderdag in Berlijn werd neergeschoten door de politie, moest binnenkort voor de rechter verschijnen. Hij zou een rechter met de dood hebben bedreigd.

Daarnaast zou hij tegen een medewerker van de Duitse immigratiedienst hebben gezegd: ‘We zullen jullie onthoofden’. Dit meldde het Berlijnse Openbaar Ministerie vrijdag, schrijft de Duitse website FOCUS.

Terroristische organisatie

Bij het uiten van zijn bedreigingen zou de 41-jarige Irakees Rafik Y. ook hebben verwezen naar de terreuraanslag in Parijs op het satirisch tijdschrift Charlie Hebdo in januari.

Hij werd in 2008 al eens veroordeeld in Stuttgart voor lidmaatschap van een terroristische organisatie. Hij zat bij de radicale islamitische organisatie Ansar al-Islam (‘Helpers van de islam’) en was medeverantwoordelijk voor de voorbereiding van een aanslag op Iyad Allawi, de toenmalige premier van Irak, terwijl hij in 2004 op staatsbezoek was in Duitsland.

De autoriteiten wisten de aanslag te verijdelen. Y. kreeg acht jaar celstraf. In 2013 kwam hij vrij, omdat hij een deel van zijn straf thuis mocht uitzitten met een enkelband. Met de enkelband mocht hij zich wel door heel Berlijn bewegen, met uitzondering van drie plekken. Op die plekken zaten verenigingen en moskeeën waar radicale islamisten zouden samenkomen.

Schemergebied

Donderdag haalde hij zelf zijn enkelband eraf. Vervolgens ging hij in de Berlijnse wijk Spandau de straat op en bedreigde mensen met een mes. De autoriteiten kregen een melding toen Y. zijn enkelband eraf had gemanoeuvreerd. Toen ze bij zijn appartement aankwamen, was Y. nergens te bekennen. Vervolgens stuurden agenten een noodoproep door en wisten agenten hem in Spandau op te sporen.

Toen een vrouwelijke agent naar hem toeging om hem tot rust te manen, stak hij haar in haar buik. Haar partner schoot de Irakees vervolgens dood. De agente ligt zwaargewond in het ziekenhuis, maar haar toestand is inmiddels stabiel.

Zijn voormalige advocaat Reinhard Kirpes is niet verrast over de dood van Y.: ‘Hij was een heel moeilijk mens en verkeerde in psychologisch schemergebied’. De Irakees zou lijden onder een ‘zeker verlies van de werkelijkheid’, aldus Kirpes.

Volgens Duitse aanklagers is het appartement van Y. doorzocht en heeft de politie een aantal documenten meegenomen. Deze worden nu onderzocht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.