buitenland

Timmermans: migratiecrisis voedingsbodem extreem-rechts

24 september 2015

Als er geen passend antwoord komt op de migrantencrisis waar Europa mee heeft te maken, creëert dat een voedingsbodem voor extreemrechts. Vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie pleit voor ‘duurzame oplossingen’.

‘Als we deze kwestie niet aanpakken en duurzame oplossingen bedenken, dan zul je een golf van rechts extremisme over Europa zien trekken,’ zegt Timmermans tegen BBC Radio.

Buitengrenzen

Timmermans zegt dat het belangrijk is dat de buitengrenzen van de Europese Unie beter worden bewaakt. Landen waar migranten aankomen, moeten bovendien goed zijn toegerust om migranten te registreren en degenen die niet voor asiel in aanmerking komen, terug te sturen naar land van herkomst.

Het is niet de eerste keer dat Timmermans waarschuwt voor extreemrechts als gevolg van de migratiecrisis. Eerder zei de vicevoorzitter van de Commissie dat als politici niet hun verantwoordelijkheid nemen, extreemrechts in een heleboel landen op ‘pole position’ wordt gezet.

‘En dan is Europa echt in de aap gelogeerd,’ zei Timmermans eerder in dagblad Trouw. ‘De grootste verliezer vind ik de Europese samenleving.’

Record

Intussen neemt het aantal migranten dat naar Europa komt, gestaag toe. Hongarije registreerde woensdag een nieuw record met 10.046 migranten die het land op één dag binnenkwamen. Uit Kroatië kwamen 9.939 en 102 migranten kwamen het land binnen via Servië.

Om een eind te maken aan de asielstroom, is het volgens premier Mark Rutte (VVD) op de korte termijn vooral nodig om de situatie in de buurlanden van Syrië te stabiliseren. Op de langere termijn moet Europa er naar toe werken dat migranten niet naar Europa komen maar in de regio blijven.

‘Dat de situatie daar veiliger is, zodat als vluchtelingen zich bij ons melden, wij kunnen zeggen: er is een veilige plek in de regio.’ Europese lidstaten hebben daar één miljard euro voor vrijgemaakt ‘Het gaat veel geld kosten, maar geen miljarden.’ Nederland doet al veel, zegt Rutte, en hij benadrukt dat andere landen ook meer moeten doen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.