buitenland

Tsipras laakt aanpak migratie: ‘Europa is kernwaarden vergeten’

Door Elif Isitman - 19 september 2015

De manier waarop de Europese Unie omgaat met de migrantencrisis, is emblematisch voor een ‘diepere crisis’ op het continent: Europa is zijn ‘kernwaarden’ vergeten.

Dit zegt de Griekse premier Alexis Tsipras, die zich op dit moment opmaakt voor een nieuwe verkiezingsstrijd met zijn partij Syriza, meldt persbureau Reuters.

Doorgang

Net als Hongarije, Kroatië en Slovenië, is ook Griekenland een doorgang geworden voor migranten die vanuit Syrië de EU binnenstromen. De linkse premier Tsipras had tijdens een interview vrijdagavond geen goed woord over voor de aanpak van onder meer Hongarije van de migrantencrisis.

‘Wanneer de Middellandse Zee een watergraf wordt, en er dode kinderen aanspoelen in de Egeïsche Zee, zit het hele concept van een verenigd Europa in een crisis, net als de Europese cultuur,’ zei Tsipras vrijdag tijdens een verkiezingsrally in de Griekse hoofdstad Athene.

Verkiezingen

Zondag zijn de Griekse herverkiezingen, dus lijkt het nodig dat Tsipras zijn stem opnieuw laat horen. Zijn grootste uitdager is de conservatieve Vangelis Memarakis van de partij de Nieuwe Democratie.

Griekenland heeft niet, zoals Hongarije en Kroatië, geprobeerd om migrantenstromen naar zijn land te stoppen maar zegt wel dat migranten ‘goed moeten nadenken in welk Europa ze willen zitten’. ‘Moet dat bijvoorbeeld in het Europa zijn waar een bakker op Kos gratis broden weggeeft aan migranten, of het Europa waarin de premier van Hongarije hekken bouwt?’ Volgens Tsipras houdt ‘dit Europa’ zich alleen aan de fiscale Europese afspraken, en niet aan humanitaire.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.