buitenland

Tsjechië laat migranten weer door ‘om situatie Hongarije’

Door Thomas Borst - 02 september 2015

De politie in Tsjechië laat Syrische vluchtelingen voortaan de grens oversteken. De meeste vluchtelingen hebben asiel aangevraagd in Hongarije, maar zijn onderweg naar Duitsland.

‘We reageren op de posities die Hongarije en Duitsland innemen,’ verklaart een woordvoerder van de vreemdelingenpolitie. In Hongarije worden alle migranten geregistreerd. Degenen die uit economische overwegingen het land binnenkomen, worden terug gestuurd naar het land van herkomst.

Verplicht

Omdat Hongarije weigert migranten terug te nemen die er asiel hebben aangevraagd, is Tsjechië wel verplicht om de vluchtelingen door te laten, volgens de woordvoerder. Het is ook mogelijk om in Tsjechië asiel aan te vragen.

De Tsjechische autoriteiten hielden migranten die zich al in Hongarije hadden aangemeld tot zes weken in detentie. In de tussentijd werd beslist of ze vrijgelaten mochten worden of dat ze terug naar Hongarije zouden worden gestuurd.

Geen detentie

Dat beleid gaat op de schop. ‘We vinden het niet effectief om deze mensen vast te houden in detentiecentra,’ zegt de woordvoerder. Door de maatregelen wordt het mogelijk voor Syriërs om versneld naar Duitsland te reizen.

De regelgeving van de Europese Unie (EU) schrijft voor dat migranten asiel moeten aanvragen in het eerste EU-lidstaat dat zij bereiken. Toch vluchten velen door naar rijkere landen als Duitsland.

In de nacht van dinsdag op woensdag arresteerde de Tsjechische politie zo’n 214 – vooral Syrische – vluchtelingen in treinen die via Slowakije en Oostenrijk het land binnen waren gekomen. Een woordvoerder van de politie liet dinsdag weten dat er 61 kinderen onder de 214 vluchtelingen zijn.

Demonstraties

In mei waren er veel demonstraties in Tsjechië tegen de komst van migranten. Vooral moslims zijn niet welkom. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer driekwart van de Tsjechische bevolking een negatieve houding ten opzichte van immigratie heeft.

Door Europese afspraken moet Tsjechië de komende twee jaar 1.500 migranten opnemen. Dit jaar worden de eerste vierhonderd verwacht.

‘De migrantencrisis die Europa treft, komt door de in de Verenigde Staten en zijn bondgenoten geïntegreerde onverstandige acties in Irak, Libië en Syrië,’ zei de Tsjechische president Milos Zeman eerder tegen de Praagse krant Blesk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.