buitenland

Turkse leiders: EU ‘medeschuldig’ aan dood jongetje Aylan

Door Tom Reijner - 03 september 2015

De Turkse president vindt dat Europa ‘medeschuldig’ is aan de dood van migranten op de Middellandse Zee. Maar juist vanuit zijn land vertrekken veel vluchtelingenbootjes naar EU-lidstaat Griekenland.

Europa maakt van de Middellandse Zee een vluchtelingengraf, zegt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan donderdag.

Aylan Kurdi

‘De EU is door zijn beleid medeschuldig aan de dood van elke vluchteling die om het leven komt. In de Middellandse Zee zijn niet alleen vluchtelingen verdronken, maar is ook onze medemenselijkheid verdronken,’ sprak hij.

Zijn premier, Ahmet Davutoglu, wees op de dood van Aylan Kurdi, het driejarige jongetje dat dood werd aangetroffen op het strand van het Turkse Bodrum. De foto van zijn levenloze lichaam werd de afgelopen dag veelvuldig gedeeld.

Mensensmokkelaars

Binnen een paar uur ontstond de hashtag #KiyiyaVuranInsanlik (‘menselijkheid aangespoeld’). Media publiceerden massaal de foto van het kind, dat zeker niet het eerste dodelijke slachtoffer is van mensensmokkelaars en ook niet de eerste migrant die aanspoelt.

‘De Europese leiders moeten begrijpen dat de vluchtelingencrisis geen juridische of politieke kwestie is, maar dat het gaat om de toekomst van de menselijkheid,’ aldus Davutoglu.

Hij klaagt dat de dood van het jongetje ‘het gevolg is van vergaderingen in hoofdsteden en de koude kamers in Brussel’. Turkije, buurland van het verscheurde Syrië, heeft sinds 2011 al zo’n anderhalf miljoen vluchtelingen uit het Midden-Oosten opgenomen.

Schuldvraag

Maar is de schuldvraag wel zo interessant? Belangrijker is dat de vluchtelingenproblematiek wordt opgelost – iets waar ook de regionale macht Turkije aan kan bijdragen. En vanuit het land van Erdogan vertrekken veel bootjes met vluchtelingen (onder wie veel Syriërs) naar de Griekse eilanden.

Daar beginnen zij aan hun tocht door de Balkan – door Macedonië, Servië naar Hongarije. Het land, dat deel uitmaakt van de Europese Unie én de Schengen-zone, ondervindt grote hinder van de enorme vluchtelingenstroom.

Boedapest bouwt een hek langs de grens met Servië, maar het is niet de verwachting dat er snel een einde komt aan de toestroom – en de problemen rond bijvoorbeeld het Keleti-treinstation.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.