buitenland

Vader Aylan: ‘Canada is schuldig aan dood van mijn gezin’

Door Thomas Borst - 09 september 2015

Abdullah Kurdi, vader van de driejarige dode Aylan wiens foto de wereld overging, voelt zich niet schuldig voor de dood van zijn gezin. Hij veroordeelt de Canadese autoriteiten. Kurdi hoopt dat de wereld heeft geleerd van de dood van zijn gezin.

De vader denkt dat het beeld van zijn zoon de wereld heeft wakker geschud. ‘In mijn hart voel ik dat de wereld wakker is en zich bewust is geworden van het feit dat Syrië behoefte heeft aan vrede,’ zegt Kurdi in gesprek met de Duitse krant Die Welt.

‘Ik hoop dat de wereld heeft geleerd van de dood van mijn gezin. De oorlog in Syrië moet zo snel mogelijk worden beëindigd. Ik hoop dat er iets verandert in de Arabische landen.’

Overigens woonde het gezin van Kurdi niet in Syrië toen zij de fatale oversteek maakten. Zij leefden in Istanbul en hadden de wens om in het Canadese Vancouver te gaan wonen.

Kosten

‘Eerst ging ik alleen naar Turkije om werk te zoeken. Toen de bombardementen in Kobani begonnen, heb ik mijn kinderen naar Istanbul gehaald. Ik werkte toen in de textielindustrie en verdiende 800 lira.’ Kurdi kon zijn gezin daar moeilijk van onderhouden.

‘Mijn salaris was gewoon niet goed genoeg: ik moest mijn kinderen voeden, de huur en andere rekeningen betalen. De huur alleen kostte al minstens 500 lira.’

Voor meer financiële mogelijkheden ging Kurdi aan de slag als metselaar. ‘Toen ik thuis kwam van mijn werk hebben mijn zoons Aylan en Galip mijn pijnlijke benen en rug gemasseerd. Dat was echter niet genoeg. Ik heb veel medische hulp nodig gehad.’

De medische hulp in Istanbul werd echter als onvoldoende beoordeeld door Kurdi, die ook over een slecht gebit beschikte. Hij had implantaten nodig en die behandeling kostte 14.000 euro; een bedrag dat de kostwinner van het gezin niet kon betalen.

Zijn zus zou de kosten voor haar rekening nemen, maar kon het bedrag niet in één keer overmaken. Om het proces te versnellen, besloot de vader zijn gezin mee te nemen op de fatale bootreis met het doel om in Europa asiel aan te vragen.

Schuldige

Kurdi is duidelijk over wie de meeste schuld heeft aan de dood op zijn gezin: Canada, een ander land waar hij asiel zegt te hebben aangevraagd. ‘De Canadese autoriteiten hebben mijn aanvraag verworpen. Ze hebben nooit toestemming gegeven, ondanks dat we financiële steun van meer gezinnen ontvingen.’

Zijn zus zei eerder dat Kurdi echter nooit een asielaanvraag heeft gedaan, omdat hij niet over de juiste papieren beschikte. De regering heeft hem uitgenodigd alsnog naar Canada te komen, maar nu wil hij niet meer.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.