buitenland

Verhofstadt wil Hongarije stemrecht ontnemen

Door Elif Isitman - 23 september 2015

De Alliantie van Liberalen en Democraten (ALDE), de liberale EU-fractie van Guy Verhofstadt, wil dat Hongarije zijn stemrecht in de Europese Raad verliest. De fractie heeft daartoe een oproep gedaan aan de Europese Commissie.

Volgens de fractie zou Hongarije met zijn harde aanpak in de migratiecrisis ‘grove inbreuken’ gepleegd hebben tegen de waarden van de EU wat betreft asiel en migranten, schrijft de Belgische krant De Morgen.

Schorsing

‘Wanneer Hongarije vluchtelingen die op zoek zijn naar veiligheid opvangt met waterkanonnen en traangas, dan vinden wij dat dat op z’n minst onderzocht moet worden,’ zei Verhofstadt tegen de Belgische omroep VRT.

Vicevoorzitter van ALDE, Sophie in ’t Veld (D66) zei over de nieuwe Hongaarse wet: ‘Hoeveel verder kan de regering van Orbán de situatie nog drijven, voordat de Europese Commissie en de Europese Raad wakker worden geschud?’ Zij erkent dat de EU en andere grenslanden Hongarije ‘in de kou laten staan’, maar vindt de reactie van de Hongaarse autoriteiten ‘compleet onaanvaardbaar’.

ALDE beroept zich op artikel 7 van het EU-verdrag. Dat artikel is van kracht bij een mogelijke ‘bedreiging van de Europese Unie’. Volgens het artikel kan na het indienen van een beredeneerde motie door een derde van de lidstaten, door het Europees parlement of door de Europese Commissie besloten worden dat een van de lidstaten inbreuk heeft gepleegd op de kernwaarden van de EU. Wanneer dat zo is, kan de lidstaat in kwestie geschorst worden.

Wet

De partij van Verhofstadt besloot de procedure te starten toen het Hongaarse parlement eerder deze week een wetsvoorstel aannam dat het leger extra bevoegdheden geeft bij de grens. In het voorstel staat dat het leger onder meer rubberen kogels, traangas en netgeweren (‘niet-dodelijk geweld’) mag inzetten om te voorkomen dat migranten opnieuw de grens doorbreken.

Eerder op woensdag startte de Europese Commissie 40 procedures op tegen in totaal 19 EU-landen die de Europese asiel- en migratiewetgeving niet goed zouden hebben geïmplementeerd. Nederland is ook onder de aangeklaagde landen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.