buitenland

Verzet Oost-Europa vlak voor EU-overleg migratie

Door Shari Deira - 22 september 2015

Europese bewindslieden zijn deze week weer druk met overleggen over de verdeling van migranten over lidstaten van de Europese Unie, maar heeft dat wel zin? Midden- en Oost-Europese landen houden voet bij stuk.

Polen, Hongarije, Slowakije en Tsjechië, die zich hebben verenigd in de zogeheten Visegrad, hebben na overleg opnieuw het voorstel van de Europese Commissie voor een migrantenquotum afgewezen.

Onacceptabel

Vertegenwoordigers van de vier landen kwamen maandag bijeen in Praag. Na afloop riepen zij op vast te houden aan het ‘vrijwillige karakter van Europese solidariteit’ en zeiden zij dat elk voorstel over quota en de verplichte verdeling van migranten, ‘onacceptabel’ is.

Dit terwijl Europese bewindslieden in Brussel dinsdag praten over de herverdeling van migranten. Vorige week was hierover verdeeldheid en bleek dat extra overleg nodig was. Woensdag komen ook de regeringsleiders naar Brussel om te praten over de migratiecrisis.

Herhaaldelijk klonk uit Brussel het belang van unanimiteit, maar die komt er niet zolang de Midden- en Oost-Europese landen zich blijven verzetten. Volgens Tsjechië zijn quota illegaal en het land is bereid naar het Europese Hof van Justitie in Luxemburg te stappen als er toch zo’n verdeelsleutel komt.

De Visegrad-landen willen dat de Europese Unie er meer aan doet om economische migranten eruit te filteren. Bovendien kunnen zij het naar eigen zeggen financieel niet aan om grote groepen migranten op te vangen.

Mislukt

Het overleg in Praag was een initiatief van Luxemburg, het land dat momenteel voorzitter van de Europese Unie is. De Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken Jean Asselborn erkent tegenover de Europese nieuwssite EurActiv dat het overleg is mislukt.

Asselborn haalde eerder flink uit naar Hongarije door te zeggen dat premier Viktor Orbán zich moet schamen voor de wijze waarop het land omgaat met vluchtelingen.

De andere Europese bewindslieden zouden al nadenken over manieren om de Midden- en Oost-Europese landen te dwingen migranten op te nemen. Zo zou er een voorstel op tafel liggen om de landen een boete op te leggen van zeker 6.500 euro per geval.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.