buitenland

Waarom Bild vandaag verschijnt zonder beeld

Door Servaas van der Laan - 08 september 2015

De Duitse boulevardkrant Bild plaatst dinsdag digitaal en op papier geen foto’s. De grootste krant van Duitsland wil aantonen hoe belangrijk beeld kan zijn in de berichtgeving.

Grauwe vlakken ontsieren dinsdag de website en het papier van de Duitse krant Bild.

‘We willen daarmee aantonen hoe belangrijk foto’s in de journalistiek zijn. En dat het loont om iedere dag voor de beste foto te strijden,’ schrijft de krant in een uitleg op de website.

Emoties

Foto’s kunnen volgens de krant bewijzen wat ‘machtigen verborgen willen houden’. ‘Ze wekken emoties in ons op, laten mooie momenten zien, maar ook verschrikkelijke. Ze laten ons met andere mensen meevoelen.’

De boulevardkrant, die onlangs een pro-vluchtelingencampagne startte, vergelijkt de foto van het Vietnamese ‘Napalmmeisje’ met het beeld van de driejarige Aylan. ‘De foto zorgde voor ontzetting en medeleven, hij liet miljoenen mensen ontwaken’.

Bild neemt het met de actie op voor plaatsing van dergelijke foto’s. Andere media besloten om het beeld van het Syrische jongetje niet te plaatsen, of om het kinderlijkje onherkenbaar in beeld te brengen.

‘Bild zet zich in voor het openbaren van omstreden foto’s, juist bij grote weerstand. De wereld moet de waarheid zien, opdat ze zichzelf kan veranderen.’

Schande

De Duitse krant noemde de protesten tegen de komst van asielzoekers eerder ‘een schande voor Duitsland’. ‘Er is gewoon nooit een reden om vluchtelingen, in dit geval de armsten van de armsten, met geweld te moeten begroeten. Daar kunnen we het allemaal over eens zijn,’ zei Bild Online-hoofdredacteur Julian Reichelt eerder.

Reichelt zei het niet verrassend te vinden dat een conservatief dagblad als Bild het juist voor asielzoekers opneemt. ‘Conservatief betekent ook dat je de waarden waarop onze maatschappij is gebouwd, wilt behouden….Eén van die waarden is compassie. Het enige juiste om te doen in deze situatie is mensen helpen. En wij vonden dat dit niet duidelijk genoeg door de politiek werd geuit.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.