buitenland

Waarom Clinton eindelijk spijt betuigt in e-mailaffaire

Door Emile Kossen - 09 september 2015

Maandenlang herhaalde Hillary Clinton dat er met haar persoonlijke e-mailserver niets mis was, maar nu toont de Amerikaanse presidentskandidaat toch eindelijk berouw.

‘Ik heb een fout gemaakt, sorry’, zei ze tegen ABC News. ‘Ik had twee verschillende e-mailaccounts moeten gebruiken. Een voor werk en een voor privézaken.’

Het is een poging van Clinton om een punt te zetten achter een voortslepende e-mailaffaire. In maart dit jaar bleek dat de voormalig Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken voor zakelijke mails haar persoonlijke e-mailadres gebruikte, via haar eigen server. Daardoor zijn werkmails niet opgeslagen door de Amerikaanse overheid, iets wat volgens de regels wel moet.

Kritiek

Clinton kreeg een stortvloed van kritiek over zich heen, maar de presidentskandidaat hield constant vol dat ze ‘niets fout had gedaan’. Maandag zei ze nog tegen persbureau Associated Press dat ze zeker niet van plan was spijt te betuigen.

De excuses van Clinton komen daarom onverwacht. Mogelijk is de groeiende populariteit van haar tegenstander Bernie Sanders een reden, of de stemmen die opgaan om vicepresident Joe Biden kandidaat te laten worden. Ook was er onlangs een pijnlijke peiling voor de Clinton campagne: de eerste woorden die Amerikanen gebruiken om Hillary te beschrijven zijn ‘onbetrouwbaar’ en ‘leugenachtig.’

FBI

Na aanhoudende druk overhandigde Clinton in augustus 55.000 pagina’s aan e-mails die ze had verstuurd vanaf het adres ‘[email protected]’ aan het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat zorgde er echter niet voor dat de affaire verdween.

Die e-mails worden nu over een periode van een aantal maanden publiek gemaakt. Daarnaast nam de FBI haar server in beslag en worden tenminste 300 e-mails verder onderzocht, omdat ze mogelijk vertrouwelijke informatie bevatten.

 

FBI
Onder aanhoudende druk overhandigde Clinton in augustus 55.000 pagina’s aan e-mails die ze had verstuurd vanaf het adres ‘[email protected]’ aan het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat zorgde er echter niet voor dat de affaire verdween.

VERWIJZIJNG BOEK ALLE AMERIKAANSE PRESIDENTEN

De e-mails worden nu over een periode van een aantal maanden publiek gemaakt. Daarnaast nam de FBI nam haar server in beslag en worden tenminste 300 e-mails verder onderzocht, omdat ze mogelijk vertrouwelijke informatie bevatten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.