buitenland

Waarom ook China Al-Bashir niet zal uitleveren aan Den Haag

Door Liz Zoetekouw - 02 september 2015

De Soedanese president Omar al-Bashir is op staatsbezoek in China. Ondanks het arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof (ICC), is de kans klein dat China de president zal uitleveren aan Den Haag.

Al-Bashir is vier dagen in China om de overwinning op Japan te vieren aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Dat is donderdag precies 70 jaar geleden.

Economische relatie

De relatie tussen Soedan en China is goed, meldt de online krant International Business Times. De Soedanese minister van Buitenlandse Zaken Ibrahim Ghandour benadrukt de economische relatie tussen de landen.

‘Soedan staat op de lijst van toplanden in Afrika die handelen met China.’ China is vooral geïnteresseerd in de olie van Soedan.

Arrestatiebevel

Het internationale arrestatiebevel is al van kracht sinds 2009 en geldt in alle lidstaten van het Internationaal Strafhof – waar Soedan en China zelf geen deel van zijn.

De Britse nieuwszender BBC meldt dat Al-Bashir in theorie niet in staat is om zijn land te verlaten, maar dat het er in de praktijk op neerkomt dat hij per land moet kijken hoe groot de kans is op arrestatie.

Zuid-Afrika

Toen Al-Bashir in juni in Zuid-Afrika was, vroeg het ICC om uitlevering van de president. Aan dit bevel werd niet voldaan, maar volgens de BBC heeft de president het land onder druk eerder dan gepland verlaten.

Daarnaast heeft de president begin juni zijn reis naar Indonesië geannuleerd na vele protesten en nadat landen hadden geweigerd zijn vliegtuig toe te laten in hun luchtruim. Indonesië is net als China en Soedan geen lidstaat van het ICC, Zuid-Afrika daarentegen wel.

Oorlogsmisdaden

De Soedanese president is veroordeeld voor oorlogsmisdaden en genocide in de regio Darfur. Al-Bashir is nog steeds op vrije voeten, terwijl het arrestatiebevel al zes jaar van kracht is.

De BBC meldt dat veel Afrikaanse regeringen het bevel niet serieus nemen, omdat ze vinden dat het ICC een bevooroordeelde uitspraak heeft gedaan. Er zijn steeds meer non-gouvernementele organisaties die protesteren tegen die houding.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.