buitenland

Wat doen Henk Kamp en Neelie Kroes in het Midden-Oosten?

Door Liz Zoetekouw - 08 september 2015

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) is dinsdag vertrokken naar Israël en de Palestijnse gebieden. Samen met oud-eurocommissaris en partijgenoot Neelie Kroes brengt hij een driedaags werkbezoek.

Het hoofddoel van het bezoek is het promoten van de Nederlandse mogelijkheden bij de goedlopende bedrijven in Israël en de Palestijnse Gebieden. Kamp en Kroes verkennen de potenties voor verdere economische samenwerking.

Nederland en Israël

Volgens de Rijksoverheid zijn de economische betrekkingen met Israël goed. Israëlische bedrijven investeren fors in Nederland en er worden veel goederen geëxporteerd en geïmporteerd. Daarnaast heeft StartupDelta onder leiding van Kroes het land uitgeroepen tot een van de focuslanden. Tel Aviv staat op de vijfde plaats in de top 20 van Global Startup Ecosystem Ranking, wat opmerkelijk is vanwege het vele geweld.

Kamp en Kroes zullen Nederland promoten als startup-hub op een internationaal festival voor beginnende ondernemers en investeerders. Daarnaast zal Nederland bij verschillende ondernemers worden gepromoot als investerings- en exportbestemming.

Nederland en de Palestijnse Gebieden

Ook zal Kamp bij vooraanstaande bedrijven in de Palestijnse Gebieden reclame maken voor Nederland. Met de CEO’s van deze bedrijven zal hij kijken naar de kansen voor Nederlandse organisaties in de gebieden.

Volgens de Rijksoverheid is Nederland één van de belangrijkste donors van de economische opbouw van een toekomstige Palestijnse staat. Het is daarom opvallend dat Nederland de Palestijnse Gebieden nog steeds niet als staat erkent.

Twee goede relaties

Eerder dit jaar vertrok minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) naar de twee gebieden in het Midden-Oosten om te praten over het vredesproces. Hij drong bijvoorbeeld bij Israël aan op het toestaan van meer import en export uit de Gaza-strook.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Deze actie is een ‘diplomatiek paradepaardje’, zegt Elsevier-correspondent Jan Franke. Het toont aan dat Nederland met beide partijen goede relaties heeft die verder gaan dan vergaderpraat. Het bezoek van Kamp benadrukt eveneens de goede relatie met zowel Israël als de Palestijnse Gebieden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.