buitenland

Wat doet president Obama op de Noordpool?

Door Emile Kossen - 01 september 2015

Nooit eerder bezocht een Amerikaanse president een plek boven de noordpoolcirkel. Barack Obama doet dat nu wel, in een poging de discussie over klimaatverandering aan te zwengelen.

De inwoners van Kotzebue, een dorp in het noordwesten van de Amerikaanse staat Alaska, weten nog steeds niet of ze het moeten geloven: komt de Amerikaanse president dinsdag echt naar hun dorpje?

Kotzebue telt 3.000 inwoners en ligt praktisch aan het einde van de wereld. In het slaperige vissersdorpje zijn de meeste wegen niet eens bestraat.

Primeur

Nog nooit reisde een zittende president van de Verenigde Staten af naar het noordelijke deel van Alaska. Obama verblijft er zelfs drie dagen. Hij zal gletsjers beklimmen, op survivaltocht gaan met een bekende Britse avonturier en in gesprek gaan met lokale vissers.

Met zijn reis wil de president laten zien hoe door de opwarming van de aarde en de stijgende zeespiegel het landschap van Alaska in snel tempo verandert. ‘Als we niets doen schotelen we onze kinderen op met een planeet die niet meer te repareren valt,’ waarschuwde Obama maandag tijdens een persconferentie in de stad Anchorage.

Deze uitspraak past in Obama’s nieuwe klimaatplan, dat de Amerikaanse uitstoot van CO2-gassen moet gaan beperken door kolencentrales te sluiten en door te focussen op duurzame energie.

Iedereen tevreden

Obama houdt zich tot dusver nog niet aan de punten uit zijn eigen klimaatplan. In een poging de olie-industrie tevreden te houden gaf de president Shell eerder deze maand groen licht om te boren naar olie in het noordpoolgebied.

Het leverde Obama felle kritiek op van milieuorganisaties, maar veel mensen in Kotzebue en de rest van Alaska reageerden juist opgetogen. Alaska’s economie is voor 90 procent afhankelijk van olie- en gasinkomsten en de relatief arme staat is niet van plan het boren naar fossiele brandstoffen zomaar op te geven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.