buitenland

Wat moet Facebook doen met racistische reacties?

14 september 2015

De Duitse minister Heiko Maas (Justitie) ontvangt maandag vertegenwoordigers van Facebook. Zij komen samen om racistische opmerkingen op de website beter aan te pakken.

In Duitsland is al langer een discussie gaande over racisme via Facebook. In een interview met de Duitse krant Rheinische Post zei bondskanselier Angela Merkel eerder dat niet alleen de staat actie moet ondernemen tegen het groeiende aantal racistische berichten, maar dat ook Facebook moet zorgen dat hun gebruikers zich aan de regels houden. Volgens Merkel is er momenteel niet genoeg controle op de reacties.

Minister Maas wil met de vertegenwoordigers van Facebook concrete regels opstellen over wat wél en niet kan worden gezegd op de website.

Waarom nu?

Maas gaf eind augustus al aan dat Facebook wat hem betreft meer zou moeten doen tegen racisme. Hij schreef toen in een brief dat ‘uw bedrijf niet doelmatig racistische en vreemdelinghatende boodschappen tegenhoudt.’

Mede door de migrantenstroom zijn er meer felle discussies over cultuur en afkomst op sociale media. Dit leidt niet alleen in Duitsland, maar ook in Nederland tot racistische reacties.

Nederland

Racisme via sociale media is daarom ook in ons land een actueel onderwerp. Woensdag heeft minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) aangekondigd dat hij in oktober een expertmeeting over discriminatie organiseert. Daarvoor wil hij ook vertegenwoordigers van Facebook en Twitter uitnodigen.

Eind augustus oordeelde een comité van de Verenigde Naties over het racisme in Nederland. Het rapport was behoorlijk kritisch en concludeerde dat de overheid stappen moest nemen om de discriminatie te beperken.

Vrijheid van meningsuiting

Hoewel Facebook speciale procedures heeft om discriminatie tegen te gaan, heeft het bedrijf moeite om grove taal onder bijvoorbeeld foto’s van migranten te verwijderen.

Het zou vooral moeilijk zijn omdat er geen universele definitie bestaat van hate speech, schrijft het Duitse dagblad Der Tagesspiegel. Bovendien moet Facebook ook de vrijheid van meningsuiting kunnen garanderen, wat het verwijderen van reacties moeilijk maakt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.