buitenland

Wereldwijde kritiek na doodstraf voor Saudische twintiger

Door Liz Zoetekouw - 24 september 2015

Over de hele wereld wordt geprotesteerd tegen de executie van de 21-jarige Ali al-Nimr in Saudi-Arabië. Met de onthoofding zou Saudi-Arabië een verdrag van de Verenigde Naties verbreken, waarvan het land sinds juni een mensenrechtenpanel voorzit.

Al-Nimr werd op zeventienjarige leeftijd gearresteerd als een van de betogers tijdens ‘Arabische Lente’, waarin ook hij opriep tot regeringshervormingen in zijn land. De Amerikaanse nieuwszender CNN schrijft dat hij daarnaast voor zwaardere misdaden is veroordeeld, zoals aanvallen op politieagenten met brandbommen.

Kritiek

Het is opmerkelijk dat Saudi-Arabië, voorzitter van een VN-mensenrechtenpanel, zich niet houdt aan een mensenrechtenverdrag van de VN. Met de veroordeling schaadt het land het Verdrag inzake de Rechten van het Kind, zegt de onafhankelijke mensenrechtenorganisatie UN Watch. Saudi-Arabië overtreedt het Verdrag door de doodstraf op te leggen voor misdaden die zijn begaan door minderjarigen.

De Franse president François Hollande heeft contact opgenomen met Saudi-Arabië om de executie te stoppen. Er is een online petitie tegen de veroordeling en een pagina op Facebook. Daarnaast wordt er veel getwitterd onder ‘#AliMohammedAlNimr’.

Mensenrechtenpanel

De Saudische VN-ambassadeur Faisal bin Hassan Trad is sinds juni voorzitter van een panel van de VN-mensenrechtenraad, werd maandag bekendgemaakt. Dit panel is verantwoordelijk voor het selecteren van personen die toezicht houden op de mensenrechten in lidstaten van de VN.

De aanstelling van Trad leidde tot veel kritiek. UN Watch-directeur Hillel Neuer zegt in een rapport dat Saudi-Arabië dit jaar meer mensen heeft onthoofd dan IS.

Twijfelachtige veroordeling

Volgens CNN zijn er weinig bewijzen voor de zwaardere beschuldigingen. Een anonieme bron liet weten: ‘Ali is jong. Hij ging gewoon [naar de demonstratie] met mensen van zijn school, zong met de jongens en nam foto’s. Hij was geen activist. Zijn veroordeling en harde straf zijn wraak tegen zijn oom.’ Al-Nimrs oom is eerder ter dood veroordeeld, onder meer wegens opruiing.

Al-Nimrs bekentenissen zijn verkregen door foltering en mishandeling. Daarnaast heeft hij niet met zijn advocaten kunnen praten, weet de Amerikaanse nieuwszender.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.