buitenland

Willen Verenigde Staten nu toch onderhandelen met Poetin?

Door Emile Kossen - 17 september 2015

De Russen hadden het al verschillende keren voorgesteld: militaire onderhandelingen over de situatie in Syrië. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zegt het nu ‘een goed idee’ te vinden.

Amerikaanse officials bevestigen tegenover AP dat de regering van Obama de komende dagen zal aankondigen daadwerkelijk in gesprek te gaan met de Russen. Door de militaire operaties in Syrië beter te coördineren moet worden voorkomen dat de Amerikanen en de Russen aanvallen op elkaar en elkaars bondgenoten uitvoeren.

Gemeenschappelijke vijand

De voorgestelde dialoog is een direct gevolg van de militaire expansie van het Russische leger in Syrië. Zo zijn de Russen bezig met de bouw van een luchtbasis bij de Syrische stad Latakia, vanwaaruit luchtaanvallen kunnen worden uitgevoerd. Donderdag werd ook bekend dat het Syrische leger gloednieuwe Russische wapens in gebruik heeft genomen.

Terwijl Rusland samen met Iran het regime van de Syrische president Bashar al-Assad steunt, leidt de Verenigde Staten een internationale coalitie aan die meevecht aan de zijde van groepen die juist af willen van Assad.

Het gevecht tegen Islamitische Staat biedt echter mogelijkheden, meent John Kerry. ‘Zolang Rusland zich in Syrië enkel richt op het verslaan van ISIS en bereid is om samen te werken, kunnen we met elkaar onderhandelen.’

Poetin

Voor de Russische president Vladimir Poetin lijkt het voortslepende conflict in Syrië een manier om weer in gesprek te komen met het Westen. ‘De militaire opbouw in Syrië moet je zien als een soort bliksemafleider,’ zegt Hans van Koningsbrugge, hoogleraar Russische politiek aan de Rijksuniversiteit Groningen tegen Elsevier.nl. ‘Er wordt nu minder gelet op wat er zich in Oekraïne allemaal afspeelt.’

Sinds de annexatie van de Krim en de ramp met MH-17 zijn de Russen diplomatiek geïsoleerd geraakt. Het zal volgens Van Koningsbrugge niet gemakkelijk zijn om de relaties met het Westen te herstellen. ‘Poetin doet bijvoorbeeld verwoede pogingen om één-op-één met Obama af te spreken als Poetin eind deze maand voor de VN in New York spreekt.’

Verrast

Obama houdt zulke gesprekken voorlopig af. Volgens The New York Times was de Amerikaanse president totaal verrast door de recente acties van Rusland in Syrië en wil hij eerst afwachten wat de beweegredenen van Poetin zijn.

Van Koningsbrugge denkt dat een hoop afhangt van de vraag of de positie van Assad ter discussie mag staan. Obama heeft altijd volgehouden dat de Syrische leider moet verdwijnen. ‘Als Poetin wil dat Assad blijft zitten, zal verdere samenwerking voorlopig lastig zijn,’ voorspelt de hoogleraar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.