buitenland

Zo verweerde Trump zich in tweede debat tussen Republikeinen

Door Thomas Borst - 17 september 2015

Donald Trump is, ondanks fel verweer, goed overeind gebleven in het tweede debat tussen de Republikeinen. De vastgoedmagnaat werd diverse malen hard aangepakt door de andere kandidaten. Vooral in de eerste anderhalf uur kreeg Trump flinke kritiek te horen.

Zo gebruikte Carly Fiorina citaten van Trump uit een eerder interview om zijn eigen positie te verzwakken. Ze kwam terug op een vermeende belediging. ‘Kijk naar dat gezicht, is dat het gezicht van een president? Zou je daar op stemmen?, zou de vastgoedtycoon zich hardop hebben afgevraagd over Fiorina.

Trump zei woensdag dat hij vindt dat ze een ‘prachtig gezicht heeft’ en dat hij haar vooral om karakteristieke eigenschappen ongeschikt acht voor het presidentschap.

Migratie

In het door CNN georganiseerde verbale gevecht in de Ronald Reagan bibliotheek kwam de migratiecrisis uitgebreid aan bod. Trump is een tegenstander van immigratie, maar zei eerder dat hij van mening is dat de Verenigde Staten meer Syriërs moet accepteren.

Hij noemt de migratiecrisis een ‘ongelooflijk humanitair probleem’. ‘Ik haat het concept, maar op humanitaire grond moeten we wel meer migranten accepteren,’ sprak Trump eerder.

Tegenstander Jeb Bush nam Trump onder vuur om zijn omstreden plan om een muur te bouwen bij de grens met Mexico. Hij eiste excuses van de uitgesproken presidentskandidaat. Die kwamen er niet.

De miljonair verweerde zich juist kranig en zei dat de broer van George Bush zich te soft opstelde in het migratiedebat omdat zijn vrouw van Mexicaanse afkomst is. Als trap na kreeg Bush het verwijt mee dat hij te vaak Spaans sprak.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Wiet

Bush voelt de druk nu de peilingen in zijn nadeel uitvallen. Het wordt hoog tijd om meer verweer te bieden tegen de prominente Trump. Toen het onderwerp drugbestrijding werd aangesneden, liet Bush zich van zijn meest openhartige kant zien. Zo gaf hij toe veertig jaar geleden wiet te hebben gerookt.

Trump had Bush eerder verweten niet genoeg energie in de strijd te gooien, maar nu complimenteerde hij zijn tegenstander met diens actieve houding. ‘I like that,’ lachte hij. Toch zal de favoriet niet alles met een grapje kunnen afdoen.

Fiorina maakte een sterke indruk met haar feitenkennis en inhoudelijke standpunten. Ze wist Trump een aantal keer verbaal naar de achtergrond te drijven. Ze koos voor een frontale aanval – de favoriete tactiek van Trump.

Hij kon zich op sommige momenten moeilijk verweren en moest zelfs zijn woorden terugnemen. Op presentatieniveau vergaat het hem uitstekend, inhoudelijk valt er voor Trump nog voldoende winst te boeken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.