buitenland

Abbas: schuld geweldsgolf ligt bij Israël

Door Tom Reijner - 27 oktober 2015

Het geweld tussen Israël en de Palestijnen wordt alleen maar erger, waarschuwt de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Maar Israël kan volgens hem het tij keren door ‘moslimrechten te beschermen’ en terug te keren naar de onderhandelingstafel.

Dat zei hij tijdens een bezoek aan EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini in Brussel. De situatie is ‘heel ernstig’, waaraan hij toevoegde dat hij bang is dat het er alleen maar slechter op wordt, schrijft EUobserver dinsdag.

Geen hoop

Abbas verwijt Israël schuldig te zijn aan het nieuwe geweld: veel Palestijnse jongeren zouden ‘teleurgesteld’ zijn, omdat zij geen enkele hoop meer hebben op een toekomstige Palestijnse staat.

Ook toont Israël volgens hem geen respect voor de regels op de Tempelberg in Jeruzalem. Het Palestijnse gezag in Ramallah beschuldigt Israël ervan dat het de regels wil veranderen, en een eind wil maken aan de ‘status quo’, schrijft The Times of Israel.

Steekwapens

Maar misschien wel de belangrijkste reden voor de toegenomen spanningen ligt bij het geweld van Joodse kolonisten op de Westelijke Jordaanoever, aldus Abbas. ‘Kolonisten gaan naar huizen en dorpen, om Palestijnse burgers aan te vallen en te vermoorden, daarbij beschermd door het Israëlische leger. Dit is de directe oorzaak van de verslechterde situatie.’

De Palestijnse president repte met geen woord over de Palestijnen die de afgelopen tijd met allerlei steekwapens Israëliërs te lijf gingen, en de raketten die, vanuit de Gazastrook, neerkomen op Israël. Maandagavond nog landde een projectiel in het zuiden van het land.

Forum

Deze week is Abbas op bezoek in Den Haag voor overleg met premier Mark Rutte (VVD).  Abbas komt samen met onder anderen premier Rami Hamdallah en minister Riad Malki van Buitenlandse Zaken.

Tientallen Palestijnse zakenlieden reizen in hun gevolg mee. Later zal koning Willem-Alexander Abbas op paleis Noordeinde ontvangen.

Het bezoek gebeurt in het kader van het zogenoemde samenwerkingsforum waarin Nederland, de Palestijnen en Israël op een aantal gebieden samenwerken. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat Abbas samen met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in Nederland zou zijn. ‘Agendatechnische problemen’ zouden dit hebben verhinderd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.