buitenland

Actie tegen Hamas: Israël pakt medeoprichter Hassan Yousef op

Door Tom Reijner - 20 oktober 2015

Het Israëlische leger heeft dinsdagochtend een succesvolle operatie uitgevoerd tegen terreurbeweging Hamas op de Westelijke Jordaanoever. Daarbij werd Hassan Yousef, een van de leiders, in de kraag gevat.

Volgens Israël heeft de zestigjarige medeoprichter van Hamas zich schuldig gemaakt aan het openlijk oproepen tot aanslagen op Israëlische doelen.

Spanningen

Yousef is opgepakt in Beitunia, ten zuidwesten van Ramallah. Militairen arresteerden ook ruim dertig andere Palestijnen bij de actie, meldt Ha’aretz. Sinds de onrust een maand geleden begon, zijn bijna vijfhonderd Palestijnen opgepakt, maar niet eerder zat daar zo’n grote vis bij.

De spanningen tussen Israëliërs en Palestijnen zijn de afgelopen weken verder opgelopen. Tal van Israëliërs zijn aangevallen door Palestijnen, veelal met steekwapens als messen en schroevendraaiers.

Het laatste nieuws is dat dinsdag een Israëlische soldaat lichtgewond is geraakt bij een nieuwe steekpartij in het zuiden van de Westelijke Jordaanoever. De aanvaller is na zijn daad meteen gedood, melden ooggetuigen.

Informant

Yousef werd in het verleden al eens vaker opgepakt, de eerste keer in 1993. Hij was het gezicht van de tweede Intifada in september 2000. Een opmerkelijk feit is dat zijn zoon, Mosab, jarenlang undercover werkte voor de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet.

De informant, die zich door zijn vader in Hamas-kringen begaf, heeft in de periode tussen 1997 en 2007 met zijn doorgespeelde informatie heel wat dodelijke terreuraanslagen in de kiem gesmoord, schrijft The Jerusalem Post. Mosab Youssef heeft zijn verhaal opgeschreven in een boek (Son of Hamas, 2010). Hij is inmiddels bekeerd tot het christendom, en heeft asiel aangevraagd in de Verenigde Staten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.