buitenland

Alternative für Deutschland klaagt ‘mensenhandelaar’ Merkel aan

Door Tom Reijner - 09 oktober 2015

De naam van bondskanselier Angela Merkel deed de ronde voor het winnen van de Nobelprijs voor de Vrede, vrijdag. Maar in plaats daarvan is ze aangeklaagd.

De eurosceptische partij Alternative für Deutschland (AfD) wil dat Merkel voor de rechter verschijnt vanwege ‘mensenhandel’.

De partij laakt dat zij de deur heeft opengezet voor honderdduizenden migranten, een aantal dat volgens sommige berichten misschien wel kan oplopen tot meer dan een miljoen.

Signaal

Door haar acties en opmerkingen dat migranten en vluchtelingen welkom zijn, riskeren vele vreemdelingen met gammele bootjes de overtocht vanuit Turkije naar EU-lidstaat Griekenland, is de redenering. De bondsregering besloot begin september de grenzen te openen voor grote groepen migranten die in Hongarije zaten en maar wat graag verder wilden reizen richting Duitsland.

Dat beleid is, zegt woordvoerder Christian Lüth van de partij, een inbreuk op artikel 96 van het strafwetboek, dat een boete of een celstraf tot vijf jaar voorschrijft.

AfD gelooft overigens niet in een daadwerkelijke veroordeling van de bondskanselier, maar wel dat met de aanklacht een ‘signaal’ af wordt gegeven. Burgers moeten zich er hopelijk door gaan afvragen of de massa-immigratie wel in hun belang is, aldus Lüth.

Christen

Merkel krijgt lof voor haar beleid – vooral van de sociaaldemocratische coalitiepartner SPD. Vicekanselier en minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel zei te geloven dat de koers van Merkel goed is. De christendemocratische premier van Hessen, Volker Bouffier, zei Merkels beleid te steunen en wees ‘paniek zaaien’ en ‘het bouwen van een hek rond Duitsland’ af.

Maar er is ook heel veel kritiek – ook uit haar eigen partij CDU en de Beierse zusterpartij CSU. Prominenten uit haar eigen christendemocratische achterban, inclusief de Beierse premier Horst Seehofer, roepen luid en duidelijk dat er niet nog meer migranten kunnen komen. Asielzoekers moeten wat hem betreft worden tegengehouden bij de grens met Oostenrijk.

Maar Merkel, die heeft gezegd dat ‘ze als christen niet anders kan dan in een vluchteling ook de naaste te zien’, is ervan overtuigd dat Duitsland het allemaal aankan. Alles komt goed, was haar boodschap aan de Duitsers woensdagavond.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.