buitenland

Brussel: egoïsme Balkan-landen maakt migratiecrisis erger

Door Servaas van der Laan - 24 oktober 2015

Landen die migranten zonder overleg over de grens bij de buurman droppen of juist op eigen houtje hekken bouwen aan de grens vergroten het migratieprobleem in Europa. Brussel wil een einde maken aan deze praktijken.

Dat staat in het 16-stappenplan van eurocommissaris Jean Claude Juncker dat zondag zal worden besproken tijdens een EU-minitop in Brussel.

Egoïsme

In het plan staat dat Europese landen niet langer migranten over de grens van het buurland mogen droppen zonder overleg met het betreffende buurland, schrijft de Duitse krant Frankfurter Allgemeine.

‘Een afschuifpolitiek is niet acceptabel,’ is te lezen onder punt 12 van Junckers plan. ‘Staten moeten weer met elkaar overleggen. Buurlanden moeten samenwerken en niet elkaar tegenwerken,’ vindt Juncker. Brussel wil daarom zo snel mogelijk contactpersonen aanstellen in ieder land die de migratiestromen met elkaar coördineren. Op dit moment worden migranten zonder registratie door bijvoorbeeld Servië gedropt in Kroatië, terwijl dat land geen idee heeft wat er binnenkomt.

Terugsturen

Ook moeten migranten die geen kans maken op asiel veel sneller worden teruggestuurd. Er worden vierhonderd grenswachten naar Slovenië gestuurd om dat land te helpen. Daarnaast wil Juncker beter gaan samenwerken met Afghanistan. Onder de recente migrantenstromen naar Europa zitten steeds meer Afghanen.

Zondag zal Juncker zijn plan met onder andere de Duitse bondskanselier Angela Merkel, EU-president Donald Tusk en diverse landen in en rond de Balkan-regio bespreken. Namens Nederland zal staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff (VVD) bij de Balkan-top aanwezig zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.