buitenland

Donald Trump: ‘Moskeeën sluiten? Geweldig idee!’

Door Emile Kossen - 22 oktober 2015

Als het aan de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump (69) ligt, kunnen moskeeën waar geradicaliseerde moslims rondhangen door de Amerikaanse overheid worden gesloten.

Trump zei dat in een interview met de Amerikaanse nieuwszender Fox News over de aantrekkingskracht van de ideologie van Islamitische Staat. Als in een moskee gewelddadige acties worden voorbereid, zou Trump het gebedshuis ‘absoluut’ willen sluiten.

De Republikein zegt een voorbeeld te nemen aan ‘geweldige Britse initiatieven’ om moskeeën te sluiten en paspoorten van IS-strijders in te nemen. Op de vraag van de presentator of de sluiting van moskeeën niet tegen de vrijheid van religie ingaat, moest de vastgoedmagnaat het antwoord schuldig blijven. ‘Daar moeten we nog beter naar kijken.’

Stagnerende campagne

In de zomermaanden ontstond een ware ‘Trump-mania’ in Amerika. Hoewel de tycoon nog steeds fier aan kop gaat in de meeste peilingen, is zijn populariteit wel gestagneerd. Door een controverse te creëren rondom moslims lijkt Trump de opmars van zijn grootste concurrent, de oud-neurochirurg Ben Carson, te willen stoppen.

De tot dusver relatief onbekende Carson kwam een aantal weken geleden in het nieuws toen hij zei dat een moslim ‘nooit president van Amerika moet kunnen worden.’ Het leverde hem een storm aan kritiek op, maar tegelijkertijd stroomden zowel donoren als potentiële kiezers in grote getale zijn kant op.

Kritiek

De opmerkingen van Trump missen hun uitwerking tot dusver niet. Een groep die opkomt voor de rechten van moslims in Amerika schreef in een reactie dat Trump’s opmerkingen ‘on-Amerikaans’ en ‘on-presidentieel’ zijn. ‘Zijn bereidheid om moskeeën te sluiten gaat tegen de grondwet en het recht op religieuze vrijheid in,’ aldus de Raad voor Amerikaans-islamitische Betrekkingen.

Zelfs het Republikeinse congreslid Peter King, die bekendstaat om zijn anti-islamuitspraken, noemt het sluiten van moskeeën een slecht idee. ‘Trump praat over dingen waar hij geen verstand van heeft.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.