buitenland

Duizenden migranten uitgeweken naar Slovenië

Door Shari Deira - 18 oktober 2015

Nu Hongarije zijn grenzen heeft gesloten, zijn duizenden migranten uitgeweken naar Slovenië. Dat land zegt de grens open te houden, zolang Oostenrijk en Duitsland hetzelfde doen.

Op zaterdag kwamen ongeveer 2.700 migranten aan in Slovenië en afgelopen nacht groeide dat aantal, meldt BBC News. Het Sloveense leger is ingezet bij de grens om de politie te ondersteunen.

Grens

Hongarije sloot de grens vrijdag, omdat het land ontevreden was over het feit dat de Europese Unie er maar niet in slaagde om de buitengrenzen te bewaken. Migranten werden zaterdag met bussen van de Servische grens met Kroatië naar de Sloveense grens gebracht.

Sloveense autoriteiten registreren de migranten en brengen ze verder naar Oostenrijk. De meeste migranten op deze route komen volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR uit Syrië, Afghanistan en Irak.

Hongarije kondigde zaterdag aan dat het de grens met Slovenië gaat controleren, omdat er aanwijzingen zijn dat migranten die via Kroatië en Slovenië reizen alsnog Hongarije binnenkomen.

Turkije

De Duitse bondskanselier Angela Merkel reist zondag naar Turkije om met president Recep Tayyip Erdogan te praten over manieren om de asielstroom te beperken. De Europese Unie bereikte deze week overeenstemming met het land over samenwerking.

Turkije moet de grenzen beter bewaken en migranten registreren. Ook moet het land migranten die in Europa geen asiel krijgen, opnieuw opnemen. Volgens Merkel is het onmogelijk een oplossing te vinden zonder Turkije.

Onderweg naar Europa kwamen dit weekend twaalf migranten om het leven voor de Turkse kust. Ze waren onderweg naar het Griekse eiland Lesbos. De Turkse kustwacht heeft zaterdag 23 migranten uit zee gehaald.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.