buitenland

Geen leger bij Griekse grens, dus sluit Orbán grens met Kroatië

Door Elif Isitman - 16 oktober 2015

Hongarije sluit vrijdag om middernacht de grens met Kroatië om de toestroom van migranten een halt toe te roepen. Het land houdt nog een paar transitzones open waar migranten asiel kunnen aanvragen.

Volgens De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto is deze maatregel ‘de tweede keuze’ van Hongarije.

De beste optie is volgens hem nog altijd om een legermacht van de Europese Unie naar Griekenland te sturen om daar de grenzen te bewaken. ‘Dat voorstel werd gisteren in Brussel afgewezen,’ zegt Szijjarto vrijdag tegen persbureau Bloomberg.

Schengen

Zoltan Kovacs, woordvoerder van de Hongaarse regering, meldt dat de grenssluiting wel in lijn is met het Schengenakkoord, aangezien Kroatië niet tot de Schengenzone behoort.

De Hongaarse premier Viktor Orbán opperde donderdag om troepen naar Griekenland te sturen om het land te helpen zijn grenzen te beschermen. Honderdduizenden migranten komen via Griekenland de EU binnen, en daarom moet het probleem daar worden aangepakt, vindt hij.

‘De Grieken hebben een contractuele verplichting en die moeten ze vervullen. Als ze dat zelf niet kunnen, dan moeten wij het voor ze doen,’ zei Orbán donderdagavond. Hij dreigde toen ook al dat wanneer dit voorstel niet zou worden aangenomen, hij de grens met Kroatië vrijdag zou sluiten.

Andere route

Hongarije sloot de eigen grens met Servië al in september, nadat een enorme stroom migranten via die route het land binnenkwam. De Hongaarse premier kwam daarna flink onder vuur te liggen.

Nadat deze grens dichtging, wijzigden de migranten hun route. Velen van hen kozen ervoor om het via Kroatië te proberen. En met succes.

Als Hongarije vrijdagavond de grens met Kroatië sluit, dan zullen migranten naar alle waarschijnlijkheid via Slovenië gaan reizen. Dit gebeurde al eerder, toen Hongarije de grens met Kroatië tijdelijk dichtgooide.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.