buitenland

Hamas-sjeik dreigt: geen enkele Jood blijft over in Israël

Door Tom Reijner - 21 oktober 2015

Er gaan al jaren stemmen op om Hamas te betrekken bij het vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen. Maar de terreurbeweging laat er nog altijd geen misverstand over bestaan: Israël moet worden vernietigd en voor Joden is geen plek.

Hoe de radicale moslims– heer en meester over de Gazastrook – denken over Israël, wordt nog eens onderstreept door Hamas-geestelijke (en sjeik) Iyad Abu Funun. Hij ging vorige week op Al Aqsa TV, een kanaal dat wordt gerund door Hamas, flink tekeer tegen Israël, ‘zionisten’ en Joden.

http://www.youtube.com/watch?v=wJs9bYRxpz8

Koran

‘Geen enkele Jood’ zal overblijven in Israël, is zijn dreigement. ‘Laat ik de zionisten iets goed duidelijk maken, iets wat al die vijanden moet bereiken, of ze nu links, rechts, seculier, religieus of extremist zijn. Ongeacht hun uiterlijk of hun huidskleur, ze bevinden zich op het land van de islam en de moslims, op de grond van de nachtelijke reis van de profeet (Mohammed), aldus Funun. ‘Iedere vijand die in dit land leeft, moet begrijpen dat ze geen plek hebben op deze grond.’

Vervolgens vraagt de sjeik aan een geloofsbroeder of hij even een Koran mag hebben, en benadrukt nog eens zijn woorden met een eed op het voor moslims heilige boek: ‘Geen enkele Jood – geen kind, geen volwassene, geen kolonist, geen soldaat, niemand van westerse of oosterse komaf blijft op islamitische grond over. ‘Dit is mijn eed namens het gehele Palestijnse volk en van de Arabische en islamitische natie in haar geheel, van oost tot west.’

Steekwapens

Het Israëlische leger voerde dinsdagochtend een succesvolle operatie uit tegen Hamas op de Westelijke Jordaanoever. Een van de leiders, Hassan Yousef, werd daarbij gearresteerd en meegenomen voor verhoor. Volgens Israël heeft de zestigjarige medeoprichter van Hamas zich schuldig gemaakt aan het openlijk oproepen tot aanslagen op Israëlische doelen.

De laatste tijd is er weer sprake van veel geweld over en weer. Palestijnen gooien met stenen en molotovcocktails, en vallen Israëliërs aan met messen en andere steekwapens. Israël antwoordt onder meer door de aanvallers neer te schieten. Tientallen mensen kwamen tot dusver om het leven bij de talrijke incidenten.

Hamas aarzelt niet om het vuurtje flink op te stoken. Al zeker drie keer is opgeroepen tot de ‘Dag van de Woede’. Leiders van de terreurbeweging in de Gazastrook hebben de derde Intifada – een Palestijnse opstand – afgekondigd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.