buitenland

‘Iraanse leger bereidt grondoperatie in Syrië voor’

Door Emile Kossen - 01 oktober 2015

Net nadat Rusland is gestart met het uitvoeren van luchtaanvallen in Syrië, zou het Iraanse leger een grootschalige grondoperatie voorbereiden in het land. Het duidt op de vorming van een brede militaire coalitie om de positie van de Syrische president Bashar al-Assad te versterken.

Binnen een aantal dagen gaan honderden zwaarbewapende Iraanse soldaten zich voegen bij het regeringsleger van Assad, melden bronnen aan persbureau Reuters. Ook Libanese Hezbollahstrijders zouden van plan zijn zich aan te sluiten.

Idlib

De alliantie van Iraniërs, Hezbollahstrijders en militairen loyaal aan Assad zouden, met de hulp van Russische luchtsteun, noordelijke provincies als Idlib willen heroveren. Die regio kwam eerder dit jaar onder controle van Islamitische groeperingen als het aan Al-Qa’ida gelieerde Al-Nusra en Ahrar al-Sham.

Militaire steun van Iran aan het regime van Assad is niet nieuw, maar tot dusver gaven de Iraniërs vooral advies. Net als Assad zijn de leiders van Iran sjiitisch, terwijl groepen als Islamitische Staat (IS) een vorm van het soennisme aanhangen. Nu de Russen zich in het conflict hebben gemengd, lijkt het een geschikt moment voor de Iraanse leiders om hun invloed in de regio te vergroten.

Dynamiek

De directe rol van Rusland in het Syrische conflict zorgt voor een nieuwe dynamiek in de vier jaar durende burgeroorlog. Terwijl de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten IS bombardeert, lijken de Russen ook andere vijanden van Assad aan te willen vallen. Het Vrije Syrische Leger, gesteund door de Verenigde Staten, beweerde woensdag al slachtoffer te zijn geweest van Russische bombardementen.

De Amerikaanse en Russische ministers van Buitenlandse Zaken, John Kerry en Sergej Lavrov, hebben aangekondigd donderdagmiddag spoedoverleg te voeren. Ze gaan bespreken hoe kan worden voorkomen dat beide partijen militair met elkaar botsen in Syrië.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.