buitenland

IS wil uitvlucht Syriërs naar Europa indammen met propaganda

Door Thomas Borst - 09 oktober 2015

Islamitische Staat (IS) wil inwoners van het kalifaat in Syrië en Irak ontmoedigen om naar Europa te gaan. De terreurgroep is bezig aan een campagne via sociale media-kanalen om moslims te overtuigen te blijven.

IS is bang dat de bombardementen in Syrië en Irak ervoor zorgen dat veel artsen, ingenieurs en onderwijzers het conflictgebied achter zich laten, schrijft het Amerikaanse dagblad The Wall Street Journal.

Op video’s laat de terreurorganisatie beelden zien van aangespoelde kinderen die de oversteek van de Middellandse Zee niet hebben overleefd. Wachtende asielzoekers voor een gesloten hek in Oost-Europa moeten de boodschap van IS versterken: verruil het kalifaat niet voor Europa.

Europa ongeschikt

De fundamentalisten zijn van mening dat Europa tussen de islam en jonge moslims in staat. De jongeren zouden op Europees grondgebied worden geleid door ongelovigen. ‘Je maakt de grootste vergissing van je leven door Irak en Syrië te verlaten voor Europa,’ zegt een IS-strijder in een van de video’s.

Een andere video toont de omgekeerde werkelijkheid; asielzoekers die Europa willen verlaten om naar Syrië te komen, maar worden tegengehouden door Europese leiders. De video’s worden verspreid door sociale media-kanalen die worden beheerd door de terreurgroep.

Hoogopgeleiden

Aymenn al-Tamimi, IS-expert en lid van de Amerikaanse denktank Middle-East Forum, legt in de krant uit waarom de terreurgroep vreest voor een exodus van hoogopgeleide moslims. ‘De IS-leiders zijn als de dood dat de migratiecrisis ervoor zorgt dat het kalifaat niet verder wordt uitgebreid.’

De hoogopgeleiden zijn volgens al-Tamini verantwoordelijk voor de grondbeginselen van IS en vormen het fundament van de organisatie. IS dreigde in mei al dat gevluchte artsen binnen dertig dagen terug moesten keren naar het kalifaat, anders zouden hun huizen worden ingenomen.

Taliban

Taliban proberen hoogopgeleide burgers aan zich te binden door een riant salaris aan te bieden. De terreurgroep probeert te profiteren van de stagnerende economie in Afghanistan. De lucratieve beloftes verleiden sommige hoogopgeleiden.

Een correspondent van CNN vertelt dat minderbedeelden wel moeten kiezen om aan de slag te gaan bij de terroristen, omdat de Taliban de enige mogelijke inkomstenbron voor ze is.

Ook hoogopgeleide Afghanen zwichten voor het geld van de Taliban. Een man die zijn diploma van de universiteit aan de Britse zender toont, zegt dat de terreurgroep hem overhaalde met een riant salaris. De extremisten boden een veelvoud van het bedrag dat hij bij het Afghaanse leger kon verdienen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.