buitenland

‘IS zet twee westerlingen per maand aan tot terreur’

Door Emile Kossen - 01 oktober 2015

De pogingen van Islamitische Staat (IS) om westerlingen aan te sporen aanslagen te plegen in hun thuislanden hebben het afgelopen jaar geleid tot gemiddeld twee terreurplots per maand.

Dat blijkt uit een rapport van de Henry Jackson Society, een conservatieve Britse denktank die alle bekende IS-gerelateerde terreurplots in de Verenigde Staten en Europa heeft geanalyseerd.

Tussen juli 2014 en augustus 2015 werden 32 terroristische aanvallen gepland, waarvan er 13 daadwerkelijk werden uitgevoerd. De Verenigde Staten en Frankrijk waren het vaakst het doelwit.

Geen contact

Van die terreuraanslagen is het overgrote deel gepland door mensen die geen enkel contact hadden met IS-strijders of leiders, maar wel de ideologie van Islamitische Staat zeiden te volgen.

In vijf gevallen spoorde IS sympathisanten in het Westen weliswaar aan om een aanslag te plegen, maar werd verder geen hulp aangeboden. In slechts één van de 32 aanvalsplannen nam IS een actieve rol op zich. Deze geplande aanslag in België werd door de politie voorkomen.

Propaganda

Het rapport toont volgens auteur Robin Simcox aan hoe invloedrijk de online propagandamachine van IS is. Via sociale media bereikt IS een grote groep mensen, bijvoorbeeld met video’s waarop te zien is hoe ‘ongelovigen’ worden onthoofd.

‘Het levert een groep geradicaliseerde jongemannen op, die – vaak zonder militaire training – simpele aanvallen met messen en wapens willen uitvoeren tegen burgers, het leger en de politie. Dat soort aanvallen is bijna niet te voorkomen.’

IS riep bij de oprichting van het zogenoemde ‘Kalifaat’ in 2014 dat het uiteindelijk Rome wil veroveren. Tot dusver is de extremistische groepering vooral bezig zijn positie in Syrië en Irak te verdedigen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.